zondag 10 maart 2013

Er is een beetje roest aan de fiets!

De voorbije week was het lekker fietsweer en toen vroeg ik aan een werkcollega of hij met de fiets kwam. Ik heb het bij deze over een persoon die op 4,5 km van het werk woont en mijn oude citybike heeft gekregen, en die zeurt over de dure brandstof. Zijn antwoord was (zoals ik wel verwachtte) NEE. En welke reden gaf die nu? Je zou het nooit raden en het is echt te gek voor woorden: Er is een beetje roest aan de fiets, ik zou eens moeten smeren. Toen ik repliceerde dat er aan hem wellicht ook een beetje roest was, knikte hij volmondig ja en klopte eens over zijn (meer en meer) opbollende buik.

Anderzijds:
Het ligfietsen heeft zo zijn voordelen. Zoals ik al eens schreef, heeft het het effect zoals een hond. Je legt er gemakkelijker contacten mee. Deze week sprak ik met een collega fietsforenzer op het werk. Het contact kwam er nadat ik had gevraagd waar je een opbergkastje (in de fietsstalling) moest aanvragen en na het antwoord kreeg ik de vraag waar mijn andere ligfiets was (ik kwam nu per trike ipv de Grasshopper). De dag erna kwam ik te weten waarom hij met de fiets komt. Hij woont in Wetteren en werkte in een bedrijf in Wetteren dat op de fles ging. Direct kreeg hij de mogelijkheid te gaan werken in Zwijndrecht (Antwerpen). Dat zag hij totaal niet zitten en dat wegens dezelfde reden waarom ik de auto heb verkocht. Namelijk te gemakkelijk inslapen achter het stuur, vooral op autosnelwegen.
Zijn optie was toen om werk te zoeken op fietsafstand en op die manier kwam hij in Oostakker terecht.  Hij heeft ook nog een auto (2 jaar oud) maar hij wist zelf niet wat die daar eigenlijk stond te doen.

4 opmerkingen:

 1. Zo gaat het vaak,
  Collega's piepen over dure brandstoffen, overgewicht, geen zin, een enkeling beetje depri, vaak een kouwtje, etc. en het valt op dat deze "piepers" maar al te vaak voor ieder wissewasje de auto pakken....laat staan 50-60 km/dag van en naar het werk fietsen.
  Bovendien fiets ik elke dag de stress uit m'n hoofd na een dagje werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha, leuke opmerking! En ook helemaal waar, een hond, en zeker een puppy heeft inderdaad dezelfde aantrekkingskracht als een ligfiets/velomobiel. Ervaar ik ook zo. En ja, ook in Noorwegen dezelfde verhalen en opmerkingen over naar het werk fietsen. Iedereen is overtuigd van het feit dat ze te weinig bewegen, maar pakken inderdaad de auto om 500 meter naar het werk af te leggen. En ik word vaak bekeken als "gekke Henkie" omdat ik 74 km op en neer fiets, terwijl ik een 2,5 jaar oude auto tot mijn beschikking heb!
  Nou ja, mensen veranderen lukt toch niet, ik blijf gewoon net als jullie het goede voorbeeld geven, misschien valt het kwartje nog eens bij iemand.

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 4,5km is nog ver. Ik heb een collega die op 1km afstand woont en elke dag met de auto komt. Een ander die op 4km afstand woont en ook altijd met de auto komt (al komt die wel eens op de fiets als het heeeeeeel mooi weer is) en de rest woont allemaal op rond de 15km afstand. Achja.
  luilakken. Hard klagen over dure brandstof, files etc maar intussen nooit zelf actie ondernemen. Mij krijg je niet meer in de auto voor woon-werk verkeer.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Eén collega is eerlijk: die zegt gewoon dat ze een afkeer heeft van fietsen. Al de rest is flauwekul.

  BeantwoordenVerwijderen