dinsdag 28 april 2015

Is het nu: voorrang AAN rechts of voorrang OP rechts?

Ik begin nu echt te twijfelen, is het nu:
voorrang AAN rechts dan wel voorrang OP rechts.

De laatste tijd, en dan heb ik het niet over weken of maanden maar de laatste 2 jaar, lijk ik steeds meer mijn voorrang ontzegt te worden als ik van rechts kom en blijk ik steeds meer voorrang te krijgen van de auto(bestuurders) die van rechts komen.
Het begon me eerst op te vallen hier in de straat. Auto's die van links kwamen leken we van straat te willen rijden en auto's die van rechts kwamen stopten meer en meer om me voor te laten gaan (ook al was ik soms al gestopt om hun voor te laten).
Het is soms zo erg dat autobestuurders tot het uiterste gaan op hun voorrang OP rechts op te eisen, als het moet rijden ze uiterst links tot jumpen over de stoeprand toe om via de stoep me toch voorbij te kunnen. Dat terwijl deze die van rechts komen dan wel mij (eventueel ook andere fietsers, dat weet ik niet) voor laten gaan. Maar daar houdt het soms echt wel op want ik heb via de spiegels al gemerkt dat de auto's die achter mij reden dat recht niet kregen en dus braafjes de voorrang AAN rechts regel opgedrongen kregen. Waarom ik het dan wel kreeg is me een raadsel, zeker niet omdat ik als kamikaze de "ik heb alle rechten" regel toepas
Vandaag was het bijna prijs, opnieuw bleek een autobestuurder de voorrang OP rechts regel toe te passen, maar dan op een zeer rare manier. Ik kom van rechts en zie de auto aankomen. Maar ik zie ook dat de auto vertraagt bij het naar het kruispunt komen. Daardoor neem ik aan dat de bestuurder bewust is van de voorrang AAN rechts regel. Maar als ik dan voor de auto het kruispunt opkom blijkt die niet te willen stoppen, maar rustig door rijden en krijg ik een getoeter naar mij oren om zijn ongenoegen te uiten. Ik doe teken en roep ook nog naar hem in een poging hem tot stoppen te bewegen. Maar de persoon reed gewoon verder, al ben ik zeker dat hij me heeft gehoord en zien zwaaien (hij lijkt even te vertragen). 
Wat wou ik nu eigenlijk doen? Aan de bestuurder vragen waarom hij dacht voorrang te hebben. Want ik wil wel eens weten, of ze de verkeersborden zien (er staat een driehoek met een kruis in op dat kruispunt) dan wel welke interpretatie er aan gegeven wordt. Ik had heel graag gehad dat de bestuurder was gestopt om mij mijn vet te geven. Dan had ik hem eens kunnen vragen op wat hij zich baseert wie voorrang heeft op dat kruispunt. Nu is hij misschien iemand die verkeerdelijk denkt net een bewijs te hebben gekregen hoe onverantwoord fietsers zich op de openbare weg begeven, dit terwijl het net hij was die in de fout ging.
Een belangrijk gegeven is dat dit kruispunt gelegen is dicht aan de scholengemeenschap Edugo (in de Eksaardserijweg - Oostakker). Ieder normaal denkend mens weet wat dit betekent net na schooltijd.

De camera stond aan (zoals altijd bij het woon-werk verkeer):

6 opmerkingen:

 1. Kan 't ook zijn dat hij je te laat zag of dat de bestuurder je snelheid verkeerd inschatte? Dat laatste maak ik soms mee met mijn gele velomobiel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ach Ronny, de meesten zijn tegenwoordig na het behalen van het rijbewijs niet meer gehinderd door enige basiskennis van verkeersregels. Ze hebben het begeerde rijbewijs, dus kunnen nu alles..........
  Om nog maar te zwijgen van die onbenullen die nog steeds de term bezigen: Snel verkeer gaat voor langzaam verkeer.......Onbegrijpelijk dat er niet nog meer doden vallen...

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Persoonlijk ben ik er voorstander van dat elke automobilist zijn theorie elke 10 jaar opnieuw zou moeten doen om zijn rijbewijs verlengd te krijgen. Hoe vaak ik als voetganger niet door afslaand verkeer van mijn sokken wordt gereden omdat ze de regel "rechtdoorgaand verkeer op dezelfde weg" niet (meer) kennen! En inderdaad, wat Adri zegt, ik denk dat sommigen domweg niet weten dat fietsers van rechts voorrang hebben tegenwoordig. Of dat er kortsluiting ontstaat omdat ze je niet bij de fietsen indelen dus dan geen voorrang hoeven te verlenen. Bij mijn rijbewijs halen (ergens in '96) leerde ik overigens: voorrang HEB je niet, je kunt het alleen KRIJGEN.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal mee eens Belle! Het zou zelfs geen kwaad kunnen om na die theorie een soort afrijuurtje praktijk te doen in een lesauto, met een examinator. Zou voor velen wellicht een eyeopener kunnen zijn.......


   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 4. Voorrang AAN rechts of voorrang OP rechts zijn idd tegenstellingen, Het toont ook weer de noodzaak van correct woordgebruik en spelling aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. voorrang is best eerst te stoppen ,en niet gelijk over steken .
  de voorang van rechts is iets dat heel mensen niet meer kennen of je nu fiets of wat ander rijd

  BeantwoordenVerwijderen