woensdag 1 januari 2014

Het beste voor 2014.

Het is weer eens het moment om goede voornemens te maken.
Zowat iedereen doet het, bijna niemand maakt ze waar.
Ik maak geen echte voornemens.
Ik stel eerder doelen die ik wil halen, en dat lukt ook niet altijd.

In 2012 had ik overschot op mijn doelstellingen, in 2013 haalde ik ze niet allemaal.
De doelstellingen voor 2014 zijn dezelfde als 2013, zijnde:
- Meer gaan klimmen in de Vlaamse Ardennen.
- Eindelijk een dagtocht van 250 km maken.
- Een 2 daagse met 200 km/dag.
- Een jaartotaal tussen 6 en 8000 km.

Een ander gegeven is dat ik mijn woon-werk route ga inkorten. Ten eerste is er een nieuw fietspad aangelegd waardoor ik opnieuw "veiliger" een kortere route kan nemen. Ten tweede bleek het, vooral in de herfst, een beetje teveel van het goede. Ik had in het weekend veelal het gevoel om pas op zondagavond of maandagochtend gerecupereerd te zijn van een week werken. En dat kan toch niet. Ook stelde ik vast dat ik meer dan eens tijdens de pauzes op het werk zomaar inslaap viel, iets wat vroeger zelden gebeurde. En dat kwam niet door te laat te gaan slapen. Door een reorganisatie van de werkpost blijk ik toch harder te moeten werken dan ervoor en dat samen met 26 km fietsen per dag leek blijkbaar teveel van het goede. Daarom wordt de afstand nu ingekort tot 7 of 10 km enkel, hangt af van welke route ik neem, 's morgens en 's avonds de korte route, overdag de langere om het veilig te houden.
Dit betekent ook dat de Brompton en Sprint 26 gaan gebruikt worden om te forensen. De nieuwe route bevat en paar heel korte vrij onoverzichtelijke bochten (waarvan 1 onverlicht) waar ik het moeilijk zou hebben met de Grasshopper.

Verder, iets wat heel belangrijk voor me is, ik wil (nog) meer rust in mijn leven inbouwen. Nog meer dan ik nu al doe, de RUSH van het leven (zoals het lijkt dat het voor velen MOET) aan mij laten passeren en gewoon mijn ding doen.

4 opmerkingen:

 1. Mooi stukje. Goed geschreven en vooral met de laatste alinea ben ik het wel zo verschrikkelijk volmondig mee eens.

  Mijn doel is ook om bijvoorbeeld op mijn werk de 'dingen' zo te doen, zoals ze mij goed dunken. Ik steek erg veel vrije tijd in mijn ongelooflijk mooie beroep als groepsleerkracht basisonderwijs, maar ik doe het wel op de manier zoals ik het wil. Mijn werk is voor een deel ook mijn leven en voor zover ik weet heb ik er daar maar één van. Het lijkt mij dus wel zo slim om het dan ook op een manier te doen die mij voldoening geeft en vooral RUST.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi verwoord Ronny! Groot gelijk heb je, gewoon doen waar je jezelf het best bij voelt, en niets van anderen aantrekken!
  Het beste voor 2014!

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ronny, ik vermoed dat je het door een kilomteraantal als doel te stellen, voor jezelf moeilijk maakte. Fietsen is een middel, niet een doel. Als een kortere route ervoor zorgt dat je meer energie overhoudt om te doen wat je wil, dan is dat mooi meegenomen.
  En wat je laatste gedachte betreft: inderdaad, dat is het! We zijn net hamsters in een tredmolen, onszelf voorbij hollend. Neem tijd om te genieten.
  Veel fietsplezier in 2014!

  Groeten
  Jan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jan, dit kilometeraantal stel ik als doel om mezelf tegen te houden. Anders dreig ik opnieuw een obsessief gedrag te vertonen zoals in 2012, waarbij ik als doel 10 000 km had en er 12 000 haalde...
   Het aantal dat ik nu wil halen (zelfde als in 2013), daarvan is bijna de helft het forensen.

   Verwijderen