dinsdag 7 januari 2014

Ga lopen.

Op de website Soigneur is een berekening gemaakt van de gemiddelde snelheid (in 2012) van de auto. Zeker in de stad blijkt die bijzonder laag. We weten al langer dat we sneller kunnen fietsen. Maar daar staat ook dat je, mits wat training, even snel kunt lopen (14,7 km/u).

Zelf heb ik laatst ook een test gedaan. Ik was er al langer over aan het denken, maar steeds weer de klok vergeten te starten, behalve overlaatst. Daarbij is het dat ik met een regelmaat met de Brompton dwars door Gent ga. Van Sint-Amandsberg naar Mariakerke, zo een 6,7 km. Daarbij is gemeten vanaf in het appartement klaar staan (3de verdiep) met tas, helm en Brompton in de hand en tot in het andere adres staan: ook in een appartementsblok 4 hoog, met de fiets, tas en helm in de hand. De fiets telkens in gevouwen toestand.
Ik reed veilig, hield me aan de regels en een kruissnelheid van 18-20 km/u, dit om het realistisch te houden. Daarbij kwam ik telkens aan een tijd van rond de 28 minuten (scheelde soms een minuutje meer of min) waarbij ik aan een gemiddelde van om en bij de 14 km/u kom.
Zou het met een auto echt sneller zijn? Daarbij rekenend dat de persoon de auto moet ophalen op een legale parkeerplaats en ook moet zoeken naar en de auto achterlaten op een legale parkeerplaats? De afstand die de auto moet afleggen is volgens googlemaps niet verder dan met de fiets. Maar of deze route ook echt te rijden valt weet ik niet en ik kan het ook niet uittesten met een auto (en ben het ook niet van plan).

Het is wel zo dat spits of niet, het met de fiets niet veel zal uitmaken wanneer je de afstand aflegt. Met een auto daarentegen, zou een wandelaar bvb. tijdens de spits al bijna even snel kunnen zijn.

En toch, ik ken mensen die zich zelfs laten brengen en ophalen, dat terwijl de bestuurder weer naar huis rijdt en dus de afstand 4 keer aflegt... Dat vind ik dan zo een verspilling van tijd!

Sommigen denken dat de auto toch steeds het snelst is, maar ik bedenk steeds maar weer, als je met een fiets een half uur onderweg bent, hoeveel sneller kan je zijn met een auto? Een uur, 2 uur? Ik dacht het niet, maar soms lijkt het dat autobestuurders wel zo denken. Maar uit veel testen blijkt dat het steeds andersom is zoals in deze video, als je de complete video niet wil zien --> hier enkel de test.3 opmerkingen:

  1. De jaargemiddelde gebruikssnelheid van een auto is in Nederland ongeveer 38 km/uur (inclusief gebruik op snelwegen). Zover kom ik ook al met mijn fiets, vooruit, dat is een velomobiel, maar die motor is in elk geval nergens voor nodig.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De meeste verstokte autorijders zijn dan ook absoluut niet rationeel. Waarom zouden ze, want dan moeten ze toegeven dat ze helemaal niet efficiënt bezig zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Voor verstokte autorijders is het alsof bewegen een besmettelijke ziekte is, dat moet je zo veel mogelijk vermijden!

    BeantwoordenVerwijderen