dinsdag 20 november 2012

En toen werd het stil.

Reeds enkele maanden hoor ik een ronk (rrrrrrr, rrrrrrr, rrrrrrr, rrrrrrr) als ik met de Grasshopper onderweg ben. Vrij vervelend en ik vond maar niet waar het probleem zat. Tot vorige donderdag. Toen had ik eindelijk door dat het probleem nergens anders dan in de buurt van het voorwiel moest bevinden.  Maar bij het checken na thuiskomst vond ik weer niets. Heel vervelend, want als ik niet aan het fietsen ben (en ik er dus niet op lag) hoorde ik niets. Ook had ik al periodes waarbij de fiets ook heel stil werd en begin dan maar eens te zoeken. Tot gistermorgen, net voor ik naar het werk vertrek begin ik nog eens ff aan de fiets te prutsen om te kijken of ik toch niets kan vinden. En wat ziet mijn oog? Het blijkt dat mijn vooras gedraaid zit en dat de aansluiting van de electriciteitsdraden van naafdynamo naar voorlicht onderaan zit ipv bovenaan. Op zich niet erg, maar als je weet dat de draad nogal kort is en ik bij het vernieuwen van de voorband de aansluiting echt wel bovenaan had gehouden klopt daar iets niet. Ik trek de snelsluiting los om de as te draaien en dan voel ik dat het wiel niet zo erg vast zit. Ik draai die sluiting een kwartslag aan en het probleem is opgelost. Gisteren was ik weer heel erg stil aan het fietsen.

Het wiel stak niet echt los, en als het los zou zitten dan is het nog beveiligd tegen loskomen uit de vork.
Maar het kon/mocht wel vaster zitten. Daardoor hoorde ik steeds een ronk bij het naar rechts sturen en tijdens het trappen (de rechterpedaal dan uiterst vooraan tot uiterst onderaan: dus 90 graden draaien).

Toen ik ergens begin mei de voorband verving (marathon racer --> marathon +) heb ik blijkbaar het wiel niet vast genoeg gezet. Dat ik daar zo lang op moet zoeken.

1 opmerking:

  1. Ik heb mijn voorwiel wel eens scheef in de vork geplaatst. Krijg je heel apart stuurgevoel door :) Niet erg aan te bevelen.

    BeantwoordenVerwijderen