zaterdag 6 augustus 2016

1 jaar Orcaan oftewel 5000 km.

Vandaag blazen we 1 Orcaans kaarsje uit, gelijktijdig blazen we ook 5000 kilometer kaarsjes uit.

06-08-2015: officiële sleuteloverhandiging, foto Jan. 

Vorig jaar op 6 augustus mocht ik (eindelijk) de Orca ophalen bij Fietser.be. Bij de bestelling van de Orca had ik een idee van 3000 km per jaar en deze misschien eens te gebruiken bij het woon-werk verkeer maar vooral om tijdens de winter meer te kunnen fietsen. 2 Dingen zijn uitgekomen: de Orca heeft (letterlijk) een paar keer mogen forensen en vorige winter kwam die geregeld in actie, maar de 3000 km op een jaar zijn met 2000 km overschreden. Maar waar hij vooral voor gebruikt wordt is de lange afstand en als het eens wat sneller mag/moet gaan. Er is een duidelijk snelheidsverschil waarneembaar tussen de andere fietsen en de Orca. Als ik met de andere fietsen een gemiddelde haal van 22 km/u heb ik goed gereden. Als ik met de Orca 24 km/u haal heb ik het rustig aan gedaan. Meermaals heb ik de opmerking gekregen dat het met de Orca echt wel hard gaat.

Het eerste tochtje samen met Jan.

In hoofdzaak moet de Orca het hebben van de lange afstand. Soms staat de VM weken stil om dan uit de box te komen voor een WOL-tocht of een meerdaagse zoals het ligfietstreffen, velomobieltreffen, de 9 daagse voorbije maand. Na weken van stilstaan plots in enkele dagen 400 km of meer afleggen is meer regel dan uitzondering.

Opweg naar de BBQ-tocht in Maasmechelen.

Heel in het begin is de batterij terug naar Flevobike gebracht omdat er iets mis was met een of meerdere cellen. Sindsdien werkt deze perfect. Voorbije voorjaar is het achterwiel vervangen, de buitenband liep iets te enthousiast van de het wiel. Verder heb ik bij elk voorwiel (telkens bij stilstaan) een keer aflopende band gehad. Onlangs is ook het steuntje waar de display van de ondersteuning op staat gebroken. Dit onder het gewicht van de display samen met de gps. Beide hebben een nieuwe plaats gevonden, in die mate zelfs dat ik me afvraag of de display echt wel zo dichtbij je moet staan. Want eerlijk is eerlijk, eens ik aan het rijden ben kom ik daar niet meer aan. Misschien kan deze beter ergens boven de batterij aan de veiligheidskooi bevestigd zijn. Maar alles zal bekeken worden in Dronten, er is een afspraak in september voor onderhoud en herstellingen.  

De Orca op een dekentje, ondertussen met nieuw achterwiel.

Het afgebroken steuntje.

De nieuwe plaats van de display.

De Orca heeft ook alles in de plooi doen vallen. De Toxy is ooit gekocht om rustige tochten rond Gent mee te maken en dit is dit jaar eindelijk gelukt. Daarvoor werd deze oneigenlijk gebruikt om de vakantietochten mee te maken: ligfietstreffen, bbq-tocht in Limburg, ... . Allemaal tochten waar de Toxy niet voor gekocht was. Nu lukt dit wel, is afwisseling met de roets is het de relaxfiets geworden die ik oorspronkelijk in gedachten had. De fiets doet nu iets minder kilometers, maar met meer plezier.

Als uitsmijter nog een paar foto's:

Maidentrip, foto jan.

Al snel was er de grap:
Met een Orca rijden is een hele karwij... 

1 opmerking:

  1. Proficiat Ronny! Met de kilometers en vooral met het feit dat de fiets niet alleen aan alle verwachtingen voldoet, maar die zelfs nog overtreft!

    Groeten, Adri.

    BeantwoordenVerwijderen