woensdag 12 augustus 2015

500 km roetsen.

Tussen al de bedrijven door zoals tochten naar Hasselt, Essen, de Gentse buitenband en de aankomst van de Orca werd in alle stilte ook verder geroeid. Enkel de eerste 2 weken van de zomervakantie was het wat stil. Het idee om om de 2 dagen een rondje te roeien werden 2 rondjes in 2 weken. Het uitgeteld thuiskomen na 360 en 260 km fietsen hielden alles wat stil. Maar in week 3 van de (4 weken durende) vakantie werd het plots heel stil. Er werd enkel nog op de Orca gewacht, en daardoor kwam tijd vrij om te gaan roeien. Er werd besloten om niet om de 2 dagen maar elke dag te roeien. De afstanden zijn nog steeds dezelfde, tussen de 14 en 22 km per rit en steeds het zelfde rondje.
De eerste 3 dagen werd het een rondje van 20-22 km. Daarna vroeg mijn lichaam om het wat rustiger aan te doen en ik maakte het vooraf geplande rondje van 14 km. Na 6 dagen kwam er een onweersdag (bleek uiteindelijk niets meer dan dreiging) als rustdag. Daarna trokken we weer van leer met dagelijkse ritjes van 22 km (4 dagen oprij). Eerst werden deze 's morgens vroeg (tussen 6 en 8 uur) afgeroetst met 's avonds nog wel eens een tochtje met de Toxy.

De Thys in de ochtengloren.

Wie dacht dat toen de Orca eraan kwam de roets vergeten werd, komt bedrogen uit. Er werd eerst geroetst en daarna kreeg de Orca de volle aandacht. En dit was soms echt letterlijk, op maandagmiddag ging ik eerst 20 km roeien om bij thuiskomst direct met de Orca erop uit te treken. Laatste zondag werd een tweede rustdag, de plannen waren zo dat er geen tijd was om te roeien (en de spieren kregen nog eens rust).

Toen de Orca eraan kwam is ook een klik gemaakt. Tot dan toe roetste ik enkel vroeg in de ochtend of heel laat in de avond. Dit vanwege het verkeer, ook al is het maar een kort stukje naar het jaagpad, ik had toch schrik om in het verkeer te roeien. Maar eind vorige week maakte ik plots de klik en startte ik gewoon ook overdag. Ik wist al langer dat ik goed genoeg kon roeien om het verkeer te trotseren, maar ik durfde niet zo goed. Maar toen, zonder er bij stil te staan was ik overdag weg en was een heuvel overwonnen.

Roeislijtage aan de sandaal.

Wat ik vorige maand ook ontdekt heb is dat ik niet meer mag roeien met de sandalen. Toen ik in Essen aan het fietsen was ontdekte ik plots slijtage aan de rechtersandaal. Na veel piekeren waar ik ergens tegen zou kunnen schuren (vooraal bij de Toxy) bleek het contact tussen de sandaal en de elastiek van de Thys niet zo heel erg gezond voor de zijkant van de sandaal te zijn. De sandalen zijn gekocht begin juni, er is nauwelijks met geroeid geweest, de afslijten gaat dus behoorlijk snel. Vanaf nu staan de oude klikschoenen in de garagebox. Zo kan ik, zoals gisteren na het werk, bij thuiskomst andere schoenen aantrekken om een rondje te roeien.

Ik heb nu op 14 dagen 12 dagen, of zo een 220 km, geroetst. En gisteravond, na het werk, ging ik door de 500 km. En het roeien gaat alsmaar beter en wordt daardoor alleen maar leuker. Vanaf nu gaan we terug op het oude ritme roeien, 2-3 keer in de week een rondje.

5 opmerkingen:

  1. Geweldig, je begint nu echt een roeifietser te worden.

    Erg goed ook dat je het zo rustig opbouwt. De meeste mensen gaan veel te hard van stapel met blessures als gevolg en een fiets die te koop staat.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat gaat helemaal goed komen, want met een roeifiets kan je net zo makkelijk manoeuvreren als een "gewone" ligfiets, je moet eraan wennen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Proficiat met je eerste ervaringen met het roetsen! 'k Kan Piet van harte gelijk geven: eenmaal gewend aan de roets manoevreert het daarmee bijzonder gemakkelijk, ook bij lage snelheden. Dit gaat vooral goed als je bijv. de linkervoet uitklikt en alleen je rechtervoet kalmpjes aan gebruikt voor de aandrijving. Het vrije linkerbeen kun je gebruiken om te balanceren en in geval van nood direct te kunnen stilstaan met 1 voet op de grond.

    Voor wat betreft het ongewenste contact met het elastiek van de Thijs heb ik een oplossing direct beschikbaar. Ik heb m'n roetsen namelijk ingeleverd met kneesavers -pedaalasverlengers van 10 mm. Het mooie daarvan is dat ze beide pedalen -en voeten- 10 mm naar buiten verplaatsen. Ze wegen niet veel, want ze zijn van titanium. Als je er voor voelt om ze uit te proberen kun je Derk Thijs vragen 1 setje naar je toe te sturen ( info@rowingbike.com ). Vind je het niks, dan stuur je ze maar door naar mij, anders zullen we het wel eens worden over de prijs.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aha Derk Thijs heeft zo een verlengstukken.
      Dat is goed nieuws. Ik denk dat ik ze zou kunnen gebruiken in de Orca.

      Verwijderen