Dat wordt blijkbaar door meer en meer autobestuurders als normaal bevonden. Een wiel op het fietspad plaatsen om de andere auto's zo weinig mogelijk te hinderen (of is het toch voor schrik op krassen).
De straat waar het gebeuren is gefilmd is een autoluwe straat waarbij parkeer mogelijkheden zat zijn, maar toch moet en er bij de helft van keren dat ik er kom (het is mijn dagelijkse woon-werk traject sinds maart) een auto vlak bij de start en met een wiel tot op de boordsteen geparkeerd worden en meer dan eens staat dat wiel niet op de boordsteen maar gewoon op het fietspad. Daardoor wordt het daar heel smal, en zeker in dit geval (Stationstraat - Destelbergen) net na een bocht zeer gevaarlijk. Maar daar zijn de autobestuurders zich helemaal niet van bewust.
Ik had niet zoveel tijd (opweg naar het werk) en ben na het proberen haar duidelijk te maken door gereden, maar als het moto is "je kan toch passeren" waarom plaats ze haar auto dan niet gewoon dwars overstaat, ook dan zullen de auto's nog kunnen passeren. Maar dat zouden ze echt wel te gek vinden zeker, net zoals het wellicht te gek voor woorden is dat een fietser zijn (rechtmatige) plaats op eist.
Excuseer meneer, maar je kan toch passeren! |
Het is zo dat ik in zo een situaties niet direct de meest vriendelijke persoon ben. Goed opdreef aan het fietsen en dan staat een (voor mij) onnozelaar waar die helemaal niet moet staan. En ik heb vroeger nog reacties gekregen als: MENEER JAAG U TOCH NIET OP. JE KAN DAT OOK VRIENDELIJK VRAGEN HE. Dat laatste stuitte me echt voor de borst, ze hadden het fietspad geblokkeerd door een openstaande deur en ze stonden te kijken wat ik ging doen, er tegen aan knallen of stoppen en toen ik riep doet die deur toch dicht, moest ik dat vriendelijk vragen. Als ze vinden dat ik in hun weg rij dan vragen ze me ook niets vriendelijk, maar wordt er gescholden, geroepen, getoeterd...
Na de toestand gisteren heb ik er ernstig over nagedacht of ik niet zou proberen de schepen van mobiliteit van Destelbergen te contacteren om te vragen of er geen actie kan ondernomen worden. Hier en daar zijn al paaltjes aangebracht om de auto's van het fietspad weg te houden (in een bocht, aan en verkeersdrempel), er zouden misschien toch nog een paar bij mogen komen.
Volgens specialisten moet je bij het plaatsen van paaltjes langs een fietspad rekening houden met een "schrikstrook" van pakweg 35 cm. Hier staan de paaltjes (laatste twee foto's) op de rand van het fietspad, waardoor het dus 35 cm smaller wordt. Geen goed idee, omdat het fietspad zo al niet echt breed oogt.
BeantwoordenVerwijderenWaarom zou het bestuur ze niet een eindje naar de rijbaan opgeschoven hebben en ze dus in de goot plaatsen ?
Jan, het fietspad oogt niet alleen smal, het is ook echt wel het strikte minimum vrees ik.
BeantwoordenVerwijderenMaar zoals die paaltjes staan, zo staan ook veel (de meeste) auto's op die straat geparkeerd. En dan ben ik verplicht om een deel over het voetpad te hangen met de fiets.
Het kan nog erger hoor. Ergens in Merelbeke op de Hundelgemsesteenweg staan er (veel te) brede groene palen om het parkeren op het fietspad te verhinderen, en waar staan die paaltjes denk je? Net OP het fietspad, waardoor het pad dat daar ook al op zijn smalst is, nog smaller wordt gemaakt.
In veel gevallen is het dat als de automobilist zijn manieren niet houdt, de andere (zwakkere) gebruiker gestraft wordt.
Zie hier in elk geval een stuk consensus ontstaan over de paaltjes. Het lijkt wel of die dingen als paddenstoelen uit de grond schieten. De neus van mijn Mango is er niet blij mee. En dan zit ik gelukkig nog in een cocon.
VerwijderenWat ook zou kunnen werken is de boordstenen om de meter ophogen, zodat een soort onderbroken drempel ontstaat, die dan wel circa 25 tot 30 cm hoog moet zijn. Dan gaan ze daar niet meer overheen met de wielen, en blijft het fietspad in elk geval autovrij en optisch even breed.
BeantwoordenVerwijderenGroeten, Adri.
Ik herken dit soort situaties, koning auto heeft voorrang. Ik heb al vaker zin gehad om mijn gewone fiets gewoon in het midden van de straat neer te zetten als ik bij de bakker binnen ga, gewoon om aan te tonen dat je zoiets niet doet. Maar dan hinder je natuurlijk ook chauffeurs die wel correct zijn.
BeantwoordenVerwijderenIk heb in mijn fietstas kaartjes zitten met een vriendelijke tekst op die ik achter de ruienwisser steek van auto's die op het fietspad staan. helpt het? ik denk dat het meer helpt tegen frustratie dan tegen het gedrag van de chauffeurs. Je kan misschien aan je gemeente vragen om er meer te controleren en boetes te geven.
Je merkt helaas vaak dat mensen die zelf niet fietsen je niet begrijpen als je het hebt over gedrag van chauffeurs, en dat zal niet snel veranderen vrees ik.
http://www.iparkedinabikelane.org/index.php
BeantwoordenVerwijderenen die paaltjes hebben idd enkel nadelen voor de fietsers .
en zijn dan ook gewoon geplaatst door een automobilist / politicus die van wat gezaag vanaf wil en wil laten zien dat hij er wel iets aan gedaan heeft
enkel spijtig dat gebroken spiegels meestal glas op het fietspad geeft
denk eraan dat wanneer het fietspad onberijdbaar is je plaats op de rijbaan is desnoods aan een demonstratieve 10 km/u en dat wil dan ook zeggen tot aan de volgende plaats waar je veilig het fietspad terug opkan .
onlangs kwam ik aan een ongeval met redelijk wat scherven glas , wat waren ze aant doen juist alles op het fietspad aan het keren . en dan verbaast zijn dat ge van u oren staat te maken
Dat veel automobilisten echt niet nadenken zie je aan het feit dat ze voorbij de andere auto ook kon parkeren. Niet eens 10 meter verder!!!
Verwijderen