zondag 17 februari 2013

Gedachten kronkels, deel2.

Vorige zomer bekloeg een collega op het werk zich erover dat hij bij hevige regen altijd natte voeten had. Zijn woorden waren "regen maakt me niet uit, maar dat het water van mijn regenbroek zo in mijn schoenen loopt vind ik allesbehalve leuk".
Toen ben ik aan het denken gegaan, want ik had dat probleem niet. Ik heb tijdens het ligfietsen al meer dan eens in regen gefietst, en daar waren zelfs stortbuien en bijna zondvloeden bij. Maar steeds bleven mijn tenen en voetzolen droog. En toch draag ik maar "gewone" schoenen voor klikpedalen. Enkel de ruimte tussen de regenbroek en de schoenen, rond de enkels dus, wordt nat. 
Het antwoord liet niet zolang opzich wachten. Want bij een ligfietser kan het water van de regenbroek niet in de schoenen lopen. Daar water zich altijd naar beneden wil verplaatsen en de voeten zich niet onder maar voor de benen bevinden, duipt het water van de regenbroek (en jas) op de grond en niet op de schoenen. Daarbij hou je op een ligfiets je voeten in een meer verticale positie, waardoor het oppervlak naar boven kleiner wordt en je zo ook minder water opvangt. Maar dat is van minder belang dan een broek waar het water afdruipt. 
Ik heb nog maar 1 keer kletsnatte voeten gehad. Dat was na een zondvloed waarbij ik aan een kruispunt moest stoppen (+ afstappen en te voet oversteken voor de veiligheid) en ik niet anders kon dan een plas water te doorwaden van minstens 10 cm hoog. Tja, als je dan geen laarzen draagt ben je gezien...

Wat ik wel als een nadeel van ligfietsen ondervind is dat ik niet boven (of onder) mijn bril kijken tijdens het fietsen. Bij regen (of mist) kan de bril behoorlijk ondoorzichtig worden en zie ik dus minder tot soms niets meer (dat laatste vooral bij mist). En bij een bukfiets kon/kan ik dan steeds boven de bril uitkijken, en dat lukt bij het liggen helemaal niet.
En goede jas is ook onontbeerlijk. Ik had eerst een regenjasje met een gewone rits en daar liep het water dwars doorheen. Het leek zelfs de neiging te hebben om het verzamelde water via de rist af te willen voeren en dus kreeg ik al het water op mijn buik en dat voelt ook ellendig (en koud) aan. Een jasje dat gebruikt wordt in de watersport zonder rits vooraan (of enkel bovenaan) kan ook helpen om dat probleem te voorkomen. Maar het jasje dat ik nu heb heeft een waterdichte rits waardoor het water veel minder gemakkelijk naar binnen dringt.

1 opmerking:

  1. Een goede pet kan wonderen doen (op eender welke fiets) bij regenweer. Meestal kijk ik bij regen op de ligfiets boven mijn bril en onder de klep van de pet... Dan wordt de bril uiteraard wel een beetje verzet richting puntje van de neus...

    BeantwoordenVerwijderen