donderdag 21 februari 2013

Hallucinant!

Ik wil direct beginnen met te schrijven dat ik weet dat ik niet veel gewoon ben. Zo moet je me ook niet proberen duidelijk te maken wat ik al weet.
Maar vandaag was ik rond "einde schooldag" in het centrum van Gent, meer bepaald "Het Zuid". Eerst was ik ff binnen bij de Ligfiets en terwijl ik ff aan het wachten was kon ik het verkeer daar ff aanschouwen. Het is een kruispunt van een belangrijk fietspad (Tweebruggenstraat) en een belangrijke uitvalsweg van de stad (Lange Violettestraat) (of invalsweg, te zien hoe je het bekijkt). En op dat ogenblik was het een kluwen van fietsers, veel fietsers en voetgangers, veel voetgangers, heel veel voetgangers en enkele scooters (die zich dan soms in kamikaze stijl tussen de auto's gooien) en auto's, veel auto's. De snelheid van de auto's is er stapvoets, met de 2 zebrapaden met een constante stroom van voetgangers is het zowat onmogelijk om 3 auto's na elkaar een zebrapad te laten passeren. Verder is het er voorrang aan rechts, dus kan je met de vele overstekende fietsers ook maar best rekening houden.
Wat verder heb je het Zuid met de kiss'n'ride voor de bibliotheek (wie dat daar uitgevonden heeft verdient peper in zijn g*t). Daar is het, wat voetgangers betreft, nog pak drukker. Maar verbazend veel auto's maken van de kiss'n'ride zone gebruik om de kinderen op te halen. Daar is het dus geen stapvoets, maar stilstaand verkeer. Met (ondanks het zware ongeluk enkele dagen geleden, heeft niemand iets geleerd) ook verbazend veel geparkeerde auto's naast de straat (op het voetpad, dus verboden). Daar verbaasde me ook de Carrerra, de Landrover en ander "duur speelgoed" die het rijtje vormden.

In mijn ogen moeten dat mensen zijn met teveel geld, tijd en geduld (zeker deze die elke dag op de Kiss'n'ride de kindjes ophaalt). Want als ik eerlijk ben, moest ik daar elke dag door moeten met een auto, ik zou toch echt wel opzoek gaan of er echt geen mogelijkheid is om daar onderuit te komen. Ik zou daar compleet gek van worden. Het verbaast me trouwens dat er in zo een omstandigheden (er zullen wel meer zo een plaatsen in Vlaanderen zijn) niet regelmatig een autobestuurder uit de bocht gaat en compleet doordraait.
Het doet me nog een beetje denken aan het plaatje dat ik een jaar of zo geleden zag aan de Dampoort waar ik in volle ochtendspits alles stil zag staan (in beide richtingen). Het leek 1 grote parking... Toen dacht ik ook of daar niemand tussen stond die eens nadacht over die (ramp)situatie, de tijd hadden ze wel.

Nu is het zo dat ik, lang geleden, de auto van de hand heb gedaan om andere redenen dan deze hierboven. Maar had ik zolang geleden de auto niet weg gedaan, dan zou het "iets minder lang geleden" toch die richting uitgegaan zijn. Want in zo een situatie zou ik compleet tilt slaan en blokkeren.
Laat mij maar mijn rustig leven. Ik moet ook toegeven dat ik tegen geen drukte meer kan en nee ik ben niet jaloers op mensen die zo hoog moeten opgeven met hun sociaal druk leven. Ik heb er soms medelijden mee, want soms klinkt het alsof ze er de slaaf van zijn (of overdrijven ze een beetje om zichzelf zo belangrijker te kunnen voordoen).

Het doet me ook denken aan een collega op het werk, die me enkele maanden geleden vertelde hoe die bij ons in de fabriek terecht was gekomen. Die was het gewoon beu om elke dag een paar uur onderweg te zijn met de auto voor woon-werk verkeer. Op geluk van zegen werk opgezegd en opzoek naar werk dichterbij huis. Zeer snel aan de bak gekomen (bij ons dus), die tweede auto weg en met de fiets forensen (soms hangt de kinderkar en nog aan). Verder een loonverlies van minstens 250 euro/maand. Maar ach, hij voelt zich gelukkiger, is meer thuis, heeft meer rust en doordat een auto weg kon blijft van de loonverlies ook niet veel meer over.
Maar blijkbaar is eens deftig nadenken niet iedereen gegeven.


2 opmerkingen:

  1. Groot gelijk die collega! Als hij zich daar beter bij voelt is er weer een gelukkiger mens op de wereld! Meer mensen zouden zo moeten denken en de "ratrace" gewoon laten voorbijgaan.

    Groeten, Adri.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die kiss and ride aan de bib is een merkwaardig concept in de hoofden van de Gentenaars: er is geen enkel bord, geen enkel signaal, dat hier aanduidt dat het over iets anders gaat dan een normale stoep. Met andere woorden: er is géén kiss and ride strook, maar wel een gedoogbeleid.
    Hopelijk heeft de aanrijding met dodelijk gevolg van een maand geleden toch wat mensen aan het denken gezet.

    BeantwoordenVerwijderen