dinsdag 26 juni 2012

Triestig...

...hoe weinig mensen echt nadenken tijdens het autorijden.
Vandaag sta ik, zoals elke werkdag, aan de Antwerpse Steenweg klaar om te voet over te steken (fiets aan de hand dus).
Het is druk op de weg en ik maak me klaar om over te steken, op dat moment wordt ik bijna aangereden door een SUV die zich vergist en denkt dat waar ik sta (een fietspad dat uitmond op de Steenweg) de oprit is van de naastliggende winkel. Hij corrigeert net op tijd, maar rijdt dan voor me langs naar de oprit en heeft me niet eens de kans op eerst over te steken. Als je toch maar een paar meter verder moet en een seconde stilstaat kan je evengoed iemand laten oversteken vind ik. Op dat moment hou je het verkeer hooguit een paar seconden op en is het zeer veilig oversteken.
5 auto's later is er iemand die met zijn lichten knippert (en vertraagd) om me te laten oversteken.
Als ik op de middenstrook (met een vluchtheuvel zodat ze van dat vak geen gebruik kunnen maken om in te halen en me zo omver kunnen rijden) van de weg sta heb ik natuurlijk nog een andere rijrichting te passeren. Daar rijden ze in colonne aan, ik schat, 40 km/u. Er is geen doorkomen aan en ik sta gewoon in het midden van de weg te wachten. Niemand, ook maar niemand ziet blijkbaar dat als je ff zou vertragen ik verder kan en ze zelf geen tijd verliezen, want daar mag 70 km/u gereden worden.
Maar wat erger is. De laatste wagens die me passeren vertragen reeds als ze voor me langs komen. Als ik dan toch een gat heb waar ik tussen kan, kijk ik, tijdens het oversteken, de andere kant op en zie ik de auto's stilstaan, de laatste auto amper 30 m verder. Als je dan toch moet gaan stoppen omdat het daar file is, is het dan echt niet mogelijk om iemand te laten oversteken? Blijkbaar niet.

Ik denk niet dat het bewust gebeurt, maar de meesten zijn zeer sterk met zichzelf bezig zodat ze het helemaal niet meer zien. Ze zien die fietser (of auto, voetganger die wil afslaan, ...) wel degelijk en dikwijls wijken ze een beetje van hun lijn af om zeker plaats genoeg tussen hun wagen en het "object" te hebben. Maar staan er niet meer bij stil dat ze die zouden kunnen doorlaten, terwijl ze zelf niet eens tijd zouden verliezen.

Dik 10 jaar geleden ging dat toch gemakkelijker.

De voorbije winter zag ik een auto die wou invoegen, ook op de Antwerpse Steenweg. De eerste rijstrook kan die over en gaat dan wachten op de middenstrook. De bestuurder had blijkbaar niet de assertiviteit om zich er zomaar tussen "te gooien" en geen enkele auto liet hem invoegen. Toen heb ik staan tellen, een colonne van 15 auto's passeerden zonder ook enigszins te vertragen om die er tussen te laten.
Ik vond het een toppunt tristesse, maar blijkbaar is er ook geen collegialiteit onder de autobestuurders.

Soms vraag ik me wel eens af, zijn er uberhaupt nog mensen die eens nadenken over waar ze mee bezig zijn? Of ben ik echt de enige die zijn eigen gedrag eens in vraag stelt. Ik mag hopen van niet.

  

3 opmerkingen:

  1. "Dik 10 jaar geleden ging dat toch gemakkelijker"

    Dat ben ik met je eens. Maar toen waren er minder auto's op de weg en mensen wellicht nog net iets minder druk in hun hoofd.

    De opkomst van Mobiel internet heeft er veel mee te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kill 'em all before they kill you Ronny...lol !!

    BeantwoordenVerwijderen