donderdag 21 juni 2012

België file land

Vandaag in het nieuws. België staat aan de (wereld)top van het file leed.
We preseteren in België blijkbaar goed, want de laatste jaren rijgen we de prijzen aan elkaar.
Alleen zijn het niet de prijzen waar je trots op moet zijn.

Nu is België het file land nummer 1.
Een opmerking die me opviel:
De auto wordt steeds meer gebruikt ook voor korte ritten.

Het steeds meer de wagen gebruiken voor korte ritten, dat verbaasd me toch. Je hoort het overal, laat je auto thuis als je korte afstanden moet afleggen, er zijn betere "alternatieven". Maar blijkbaar is dat voor dovemansoren. Misschien heeft de bedrijfswagen, die veel werknemers (dikwijls totaal onnodig) krijgen, veel schuld.
Zo kreeg ik vorig weekend nog te horen dat er werknemers waren die een bedrijfswagen kregen en daarmee dan naar hun werk rijden, afstand 3 kilometer.

Wat ikzelf enkele jaren gezien heb. Mijn buur die de auto van zijn moeder gebruikte om naar de Aldi te gaan shoppen. De Aldi is niet veel verder dan 700 m ver. De man had zelf geen auto en ging werken met de fiets, maar winkelen te voet ofzo... nee dat ging niet. Hij bracht dan wel een hele autolading vol mee.  Maar er is meer, om de hoek is er een Colruyt waar ik ga shoppen, die is zo ver dat ik op minder dan 200 m in de winkel sta.

Of op een vorig adres, een buur die de auto gebruikte om water te halen in de GB. Echt een auto vol six packs. De GB was daar ook amper 500 m ver. Ikzelf? ik dronk en drink water van de kraan, ten eerste smaakt het me goed en ten tweede, ik ben te lui om onnodig te gaan sleuren.

6 opmerkingen:

 1. Ik heb hier ook zo'n stel luilakken die voor 3km de auto pakken op mijn werk. In België zijn de fietsvoorzieningen wel wat minder zodat men toch sneller geneigd is om de auto te pakken denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 18 jaar geleden op een winter. Een collega op toenmalig bedrijf waar ik werkte. Hij was te laat want zijn handrem van de auto was vastgevroren. Afstand woon-werk: 2 km oftewel 2000 meter?????????????????????
  Hebben wij gelachen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Niet te somber Ronny..ik las dit bericht ook in de NL kranten maar dan als "Nederland file-land" die goede 2e is op de westerse wereld ranglijst achter Belgie.

  Dat was het slechte nieuws. Het goede nieuws is dat de files wel al jaren in omvang aan het afnemen zijn vanwege de financiele crisis.

  Al die mensen moeten toch vervoer hebben en nemen dus minder de auto, maar meer andere vormen. Niet iedereen kan thuiswerken. Niet zo goed is als ze dan naar brommers en scooters zoiuden grijpen. Maar ik zien in praktijk eigenlijk steeds meer fietsen rondrijden, en leuk genoeg ook steeds innovatievere fietsvormen als met kinderen op aanhang-fiets, meer fietskarren, ik zie meer tandemfietsen en ligfietsen en natuurlijk heel veel MTB's en e-bikes.

  Misschien vinden velen jammer dat er financiele prikkels voor nodig zijn mensen uit de auto te krijgen, maar ik denk ( mijn motto ) whatever works !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had ook wel gehoord dat Nederland op nr 2 staat, maar da's toch "maar" zilver he ;-). Maar wat me vooral opviel was dat hier de auto steeds meer wordt gebruikt (en iedereen verplaatst zich meer en meer, alsof niemand nog thuis wil/durft zijn) en vooral ook voor kortere afstanden. Of de brandstof nu duur is of niet, het maakt hen helemaal niet uit.

   Verwijderen
 4. Ik vergat die opvallende kruising tussen MTB en racefiets, feitelijk een racefiets met gestroomlijnde platte framebuizen, schokbrekers, messcherpe carbon sterwielen en bredere slick wegbanden...hoe heet zoiets ? Ik zie ze ineens heeeel veel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een hybride fiets, fitness fiets die namen wordt er wel aangegeven. Ik zie die ook vrij veel de laatste tijd.

   Verwijderen