zondag 2 oktober 2016

En rusten ga je, of je nu wil of niet.

Ok, ik geef het toe, na de tocht naar Dronten (563 km in 4 dagen met 1 dag rust in het midden) ging ik het wat rustiger aandoen. En dat lukte behoorlijk goed, althans toch voor 2 dagen. Daarna voelde ik me alweer zo goed dat ik het gevoel had nooit naar Dronten te zijn gereden. Op 16 september stond ik al aan kilometerpaal 1000, en als kilometerteller die ik ben begon het weeral te jeuken en was ik de rust die ik wou inplannen alweer vergeten. De laatste helft van de maand nog 200 km bijfietsen leek me wat weinig, hoewel het mooi zou geweest zijn. Dus gingen we voor 400 km om zo hetzelfde resultaat neer te zetten als in juli. Maar toen de laatste week er aankwam en er een bezoek aan vrienden gepland was ging ik alweer aan het rekenen (ja hoor de obsessie steekt alweer de kop op). En ik wou de laatste week nog voor zo een 350 km gaan, ik stond toen al op ongeveer 1250, en met zo een 350 km erbij kon ik op 1600 km afkloppen. En het ging allemaal heel fijn. De Orcaanse fietstocht naar de vrienden (normaal zo een 70 km) werd afgerond op 136 km. En de dag erna voelde ik er niets van. Dus de normale woon-werk (mooi weer) route werd afgedraaid: zo een 30 km.

Dinsdag werd iets te mooi om thuis te blijven en we gingen met de Toxy 100 km malen op het jaagpad. Dat ging ook allemaal heel erg goed. Tot de dag erna! Heel erg raar maar de benen vertelden me de dag erna "doodleuk" dat er sprake was van overdaad. Ik moest toen nog 100 km in 3 dagen woon-werk verkeer. Ik heb die 100 km gehaald, maar wel met een gevoel dat het er eigenlijk wel wat over was. Er stak die dagen behoorlijk wat wind en gelukkig heb ik die dagen gekozen om telkens met de Grasshopper te gaan werken en niet de Roets. Met de Roets op een winderige dag rijden lukt niet zo goed als ik vermoeid ben. Ik heb al eerder ervaren dat het dan zeer uitputtend is.

Maar de 2 laatste mooie en vrije dagen (zondag en dinsdag) die ik had in de maand september zijn voor mij wellicht ook de laatste blotebenen dagen voor het jaar en de dagen leverden wel wat mooie plaatsjes op.

Een paar beelden van de zondag
 Zwalm-Scheldewindeke (Vlaamse Ardennen).



Een roos voor de Orca.

Een paar beelden van dinsdag, 
de laatste blote benen dag.


De laatste dag met korte broek en t-shirt voor 2016?










Ik sta er telkens weer versteld van hoe mooi je omgeving kan zijn. Je moet alleen maar je ogen openen en ook eens uit de auto komen. De foto's zijn dan wel mooi, maar in het echt is het veel "erger" en dat is moeilijk vast te leggen.

Vanaf nu ga ik het wat rustiger aandoen, met de helft van de maand september (1610 km) ben ik al meer dan tevreden. Hopelijk helpt het weer me een beetje. Als het regent of er staat veel wind dan is het gemakkelijker om binnen te blijven en het lichaam een dag rust te gunnen. Als het mooi weer is dan wil ik wel gaan fietsen. Ik wil niet (meer) zijn zoals ik steeds meer merk: als het mooi weer is blijven ze binnen en als het slecht weer is zitten ze te zaniken.

6 opmerkingen:

  1. Je kan dus teveel fietsen, ook als je het rustig aan doet. Mijn energieniveau schommelt vaak, maar eigenlijk kan ik niet zo'n eenduidig verband met mijn fietskilometers leggen. Ik heb sterk het gevoel dat ik nogal gevoelig ben voor weersomslagen, een biometeorologische oorzaak in dat geval. Dat blijft gissen, want de biometeorologie is geen harde wetenschap met veel onbekende factoren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik fiets nog altijd met sandalen, korte broek en korte mouwen, in de velomobiel wel te verstaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik had in september helemaal niet zo het gevoel dat ik "te veel" gefietst had. En toch heb ik deze maand de meeste kilometers in 1 kalendermaand afgelegd. Ik denk dat er ook een hoop tussen de oren zit. Sociale motivatie helpt veel heb ik gemerkt. En gewoon fietsen wanneer je er zin in hebt en het niet moeten helpt ook een hoop.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij zit het niet tussen de oren hoor, maar vooral in de benen. Die voelen nu veel meer vermoeid aan dan anders. En het is niet omdat ik zwaar vermoeid ben, dat een ander dat ook is.

      Verwijderen
  4. Je vertelt wel over het fietsen, maar niet over wat je verder nog gedaan hebt. Werk, thuis, sociale cirkel, daar kunnen ook grote energievreters tussen zitten die opeens zeggen "op".
    Mocht je met hartslagmeters bezig zijn, dan kan ik van harte aanbevelen om zo nu en dan de HRV te meten. Die geeft goed aan wanneer je fit bent voor een flinke inspanning, of dat je het beter rustig aan kan doen.

    Op wikipedia:https://en.wikipedia.org/wiki/Heart_rate_variability

    of als App op je smartphone Elite HRV

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn 2 grootste energievreters zijn fietsen en werken. Begin dit jaar kreeg ik plots lichamelijke signalen dat het werken heel moeilijk begon te worden. Waarbij ik in enkele weken besloten heb om het plan van 4/5 de werken met een jaar te vervroegen. Net voor de zomer kon ik eraan beginnen en het gaat sindsdien veel beter. Op dat gebied voel ik me veel fitter en ook weer wakker, het was meer een mentale dan een fysieke afmatting. Deze energievreter (wat het echt was) is nu veel minder en andere zaken heb ik niet echt. En aangezien ik veel kilometers fiets, meer dan vroeger in het najaar moeten we het ook niet ver zoeken. Daar het vooral ook de benen zijn die er moeite mee hebben. Tijdens het full-time werken liep ik vooral suf en slaperig. Nu ben ik mentaal wakker. En dat is een groot verschil.

      Verwijderen