vrijdag 22 mei 2015

Kampioenenbal.

Nee het gaat niet over het feit dat AA Gent voor de eerste keer Belgisch kampioen is geworden. Ik heb namelijk niets met voetbal, en zal dat ook nooit hebben. Het feit dat ik weet dat de bal rond is, is al heel wat.


Maar ik ga nooit meer vergeten wanneer ik het eerste echte rondje met de Thys 222 revolver geroetst heb. Namelijk op 21 mei 2015, de dag dat AA Gent voor de eerste keer kampioen werd. Het zag er een klein uur eerder niet echt naar uit dat het toch ging gebeuren. Na de dagtaak (bandwerk in een metaal fabriek) voelde ik me plots zeer vermoeid en verlangde ik meer naar mijn bed dan naar een rondje roetsen. Maar toen ik naar huis fietste (met de Grasshopper) kreeg ik er weer zin in. Het weer zat goed: geen wind, een aangename temperatuur en lekker donker (dat laatste wordt het elke avond, zelfs rond Gent). En dan is het zonde om de avond te laten passeren zonder je droom waar te maken. En mijn droom was om voor de eerste keer mijn rondje van 14 km te maken. Dit rondje als work-out voor mijn lichaam was reeds vooropgesteld nog voor ik de roets kocht. Vorige week had ik mijn eerste ritje van 10 km gemaakt en 2 dagen later eentje van 8 km, en mijn buikspieren lieten weten dat het goed was.

Ik ben nu 84 km ver geroetst. Veel is het nog niet, maar de progressie die ik gemaakt heb is meer dan behoorlijk, zeker omdat ik weet dat ik een vrij trage leerling ben. Ik heb er ook veel uit het roetsen geleerd. Bij de andere ligfietsen heb ik de neiging mij vast te klampen aan mijn fiets, en vooral mijn houvast te zoeken in mijn linkerpedaal. Ook zal ik daar nooit uit het zitje komen bij het stoppen, omdat ik dan het gevoel heb mijn evenwicht (of is het eerder de controle over de fiets) ga verliezen. Bij de Thys was het in het begin ook zo, maar daar lig ik zo horizontaal dat ik moeite had bij het stoppen. Het leek alsof ik meters boven de grond zweefde en dus het gevoel had om te vallen bij het stoppen. Ondertussen stop ik al steevast recht zittend (dus met de rug uit het zitje komend) en kan ik de laatste meters roeien met 1 voet zwevend boven de grond en krijg ik net dan veel meer controle over wat gaat gebeuren en blijf ik perfect mijn evenwicht houden.

Het rondje dat ik regelmatig wil roetsen.

Nu krijgen mijn roeispieren rust tot zondag of maandag. Dan ga ik dat rondje nog eens fietsen. De bedoeling is om dit 2 tot 3 keer per week te doen, naargelang het weer en de tijd die er is.

6 opmerkingen:

 1. Van harte gefeliciteerd. Ik weet ook nog erg goed hoe blij ik was dat ik eindelijk een rondje van meer dan 10km kon roeien.

  Daarna ging ik de grens steeds meer verleggen en na 3 jaar reed ik mijn eerste tocht boven de 100km. Dat vind ik trouwens nog steeds ver. Meestal zijn het rondjes tussen de 40 en de 80km.
  Ik heb nu meer dan 12.000km geroeid en ik vind het nog steeds fantastisch om te doen. Over een half uurtje stap ik weer op de 209 en gan weer genieten. Vanweg wat langere tochten met de XS heb ik nu 2 weken niet geroeid en dat voelt echt niet ok. Twee weken niet met de XS rijden, vind ik echter geen enkel probleem.

  Ik blijf toch echt wel Wim -de roetsende

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kan zelfs lezen dat het je goed gedaan heeft! Ik vind dit stukje erg gemotiveerd geschreven. En beter dan over die voeding. Gewoon goed (-: !
  Ik ga binnenkort naar het roeifietstreffen in Groningen met mijn Thys 222 Revolver.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan helaas niet, veel plezier Mick.

   Neem je alle kampeerspullen op de roeifiets mee?

   Verwijderen
  2. Mick, je mag geen 2 verschillende zaken vergelijken. Het bericht over de voeding is een zoektocht naar antwoorden (vooral bij mezelf) over hoe ik het probleem ervaar en aanpak. Het bericht kampioenenbal gaat over een zeer aangename ervaring van de avond ervoor. Dat beide dus verschillend overkomen is niets meer dan normaal.

   Verwijderen
 3. Net thuis van een roetstochtje van 65 km, het blijft een fijne sport. Iedereen heeft zijn eigen techniek. ik moet het meer hebben van uithoudingsvermogen en roets daarom met een vrij hoog ritme. 6 juni ook present in mijn achtertuin Aduarderzijl

  BeantwoordenVerwijderen
 4. komt wel goed rijden zelf mensen brevetten mee dus ooit zal die 84ooit zo doen met ogen dicht ,rustig opbouwen en komt wel in orde
  ik vind ook fijne maar is veel te belastende voor me elleboog ,over voeding las dat je in ploegen werk ,weet dat ook mee speelt he ,ik heb zelf hele zware job met wisselede uren dat maakt je lichaam stuk van streek,
  dagen nemen gelijk ze komen

  BeantwoordenVerwijderen