maandag 23 juni 2014

Stationsroute.

Als je niet weet wat de --> treinstationsroute <-- is kan ik je meteen geruststellen, ik kende ze ook niet tot ik ze vorige week uitstippelde en voorbije zondag ging liggen. Het is dus gewoon nieuwer dan nieuw en verser dan verse route. Het is een fietsroute die delen van 3 spoorlijnen met elkaar verbind en langs elk station/halte op (delen van) die lijnen komt. De route start in Gent (in mijn geval Gentbruggebrug - Sint-Amandsberg) en gaat via de stations Gent - Sint-Pieters, Oudenaarde en Zottegem terug naar Gent. Daarbij leek het wel leuk om van elk station dat op de route ligt een foto te nemen. Het is eens iets anders dan op het jaagpad kilometers malen tussen conditiefietsers.

achteringang Gent - Sint-Pieters

Het idee is beetje bij beetje gegroeid tijdens de lange afstandstrainingen naar aanloop van het treffen in Genk (begin mei dit jaar). Toen maakte ik telkens een foto van een plaatsnaambord op het keerpunt. Het is verder gegroeid toen ik de 230 km lange kanalentocht maakte 3 weken geleden, toen ik een foto nam van de plaatsnaamborden van de steden en dorpen die ik voorbijreed. Origineel is het idee bijlange niet, ik heb al gelezen van fietsers die van de ene stad naar de ander fietsen en telkens 1 foto nemen en dan wegwezen om zoveel mogelijk steden in 24 uur aan te doen.

halte Landskouter

Het is een tocht van om en bij de 95 km. De eerste helft is zeer vlak, pas als het station van Munkzwalm gepasseerd is begin je de Vlaamse Ardennen onder je wielen te voelen, maar kuitenbijters zitten er niet in. Dat het eerste deel vlak is komt omdat de treinsporen tussen Gent en Oudenaarde de Scheldevallei volgen en na Oudenaarde tot in Zwalm de Zwalmbeek vallei. Pas daarna is er een stuk van zo een 15 km waarin wat geklommen moet worden. Maar het blijft relatief, een helling met de allures van een Molenberg of Berendries (14%) zit er niet in. Enkele meters op het jaagpad in Oudenaarde is met kiezel verhard en op grondgebied Zottegem zijn enkele meters kasseien, verder is alles met asfalt, beton of klinkers verhard. Een snelle route is het niet, je ligt op de gewone weg, de vele bochten en kruispunten houden de snelheid beperkt, maar iemand die eens iets anders wil...

oud stationsgebouw van Oudenaarde

--> De route <--

3 opmerkingen:

 1. prachtig route die zeker met de trike zal uit proberen ,de molen berg raad ik af met de grashopper zeer slecht ,niet beijdbaar vind ik woon maar 2 km vandaan is altijd klimmen of dalen dus deze route ziet er mee leuk uit om in de weekend eens te doen ,het jaagpad oudenaarde naar zwalm toe is het in feite de linkse kant dat je moet nemen de recht is een moutike pad links heb je dan wel weer ribbel stroken jammer genoeg ;foto,s zijn ook niet mis ,ik ben 10jaar beroeps ,hobby fotograaf geweest ,nu niet meer vind fietsen meer voor men eigen ,en meer voldoening plus mensen zijn vriendelijker vind ik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Half mei hebben we met 3 liggers de zwalmroute gereden. De Molenberg halen we eruit, ik weet dat de kasseistrook niet te doen is. Daarom nemen we de Konkelstraat. Echt klimmen zoals de Konkelstraat doe ik steeds met de trike.
   ps. ik ben zelf afkomstig van Roborst, heb daar tot mijn 27 ste gewoond, de streek ken ik daardoor wel een beetje.

   Verwijderen
 2. is niet zo ver van me vandaan ik woon aan de brouwerij roman .n8 naar brakel toe , is wel een mooi streek

  BeantwoordenVerwijderen