maandag 7 oktober 2013

Lokeren aanziet fietsers als idioten.

Via meldpunt fietspaden heb ik deze morgen een melding gedaan over volgend probleem in Lokeren, meer bepaald kruispunt Oude-Brugstraat - jaagpad. Waar de boordstenen niet verlaagd zijn zodat fietsers niet recht kunnen oversteken, maar moeten slalommen.De reactie van mobiliteit Lokeren volgde reeds na eenpaar uur. Deze is als fietser niet te begrijpen. Want we worden daar blijkbaar aanzien als idioten.

Hieronder de reactie van mobiliteit Lokeren:
"Dergelijke melding kregen wij in het verleden ook reeds. 
Uit het oogpunt van verkeersveiligheid zijn wij echter voorstander van de huidige boordstenen: fietsers worden daardoor gestimuleerd om waakzaam de Oude-Bruglaan over te rijden via de lagere boordstenen iets opzij van het fietspad. Doordat men niet recht op recht kan oversteken, moet men afremmen en is men waakzamer bij het oversteken. Wanneer men echt niet kan oversteken, kan men de verkeerslichten aan de Martelarenlaan gebruiken."

Voor mij komt dit over als extra gevaarlijke situaties bevorderend ipv fietsers hun veiligheid verhogen. Rijden die mensen zelf ooit eens met de fiets?


6 opmerkingen:

 1. Waarschijnlijk niet.

  Je zou bijna (moedwillig) met een velomobiel oversteken, vaststellen dat de stoeprand (bordstenen) te hoog zijn om op te rijden. Dan na een korte bedenktijd langzaam en omzichtig (iets/de volledige straatbreedte) achteruit rollen (je moet immers je draai maken, plus je moet op de stoep weer voor de paaltjes door naar rechts richting het verlengde van het fietspad.).
  Dit uiteraard bij voorkeur tijdens spitstijden en je mobiel met noodoproepvoorkeuze in de hand.

  Iets met volkomen waanzin om dit zo aan te leggen, als men vind dat die oversteek echt onveilig is zou er of een verkeersregelinstallatie aangelegd kunnen worden (desnoods met een permanent groen voor autoverkeer tot het fietspad groen vraagt doormiddel van drukknop/lusdetectie). Of men zou de situatie zo kunnen veranderen dat daar geen kruising meer is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is echt achterlijk zeg! Ik hoop dat je ze kunt overtuigen dat dit alleen maar onveiliger is omdat je meer met het bochtenwerk bezig bent dan met het overige verkeer.

  Succes!

  Erwin (Hoofddorp, NL)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als regelmatig gebruiker van dit stuk jaagpad , begrijp ik enigzins de logica achter de stad Lokeren. Het probleem is de totaalsituatie daar. Er liggen hier ook nog eens twee oprij toegangen tot naburige appartementsgebouwen. Deze zijn verlaagd aangelegd en hebben een kruisvak voor de opritten liggen ,ten teken dat men er niet mag stilstaan . Stad Lokeren vind het hierdoor logischer de fietser van dit wel bestaande infrastructuur te laten gebruik maken. Concreet moet je als fietser ook voorzichtig zijn bij dit kruispunt. Vaak staat er file van auto's aan te schuiven voor kruispunt. Als fietser vanachter deze file te voorschijn komen met afslaand verkeer is levensgevaarlijk. Pas van weekend nog eens ondervonden hoe snel sommige een bocht nemen daar. Dus ja , ik begrijp wel waarom ze dit prediken.
  Alleen in de algemene verkeersveiligheid zou op het minst aangeduid worden dat dit een fietsovergang , enkel lokale bestuurders beseffen hier gevaar nu , en in principe moet hier een verhoogde fietsovergang komen wat in feite een toekomstige fietssnelweg in de maak is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waar ik me in eerste instantie aan stoor zijn de boordstenen die niet aangeduid zijn. Eerst moet je door een hekken, en daarna zie je de haaietanden. Als je dan het verkeer in het oog houdt en je ziet niet dat er een hoge boordsteen is, dan donder je zo naar beneden.
   Maar uiteindelijk, na 3 mails, begrijpen ze mijn standpunt waarbij het niet kunnen nemen van de bochten met een ligfiets een punt is dat ze gaan voorleggen aan de verkeercel die samenkomt in november. Het blijkt ook dat de hekken vroeger smaller stonden en dat de doorgang breder is gemaakt omdat de bakfietsen er niet door konden. Waarom dan ook niet de bochten aanpakken?

   Verwijderen
 4. Begrijp ik nou goed dat ze fietsers dus verplichten de regels te overtreden door ze het trottoir op te sturen? Boete €50,-
  Of willen ze graag aansprakelijk gesteld worden voor schade aan fietsen als gevolg van deze dwaze constructie. Wie weet dat ze daar gevoelig voor zijn.

  BeantwoordenVerwijderen