zaterdag 21 mei 2016

1 jaar na het kampioenenbal.

Vorig jaar op 21 mei speelde AA Gent kampioen. Dezelfde avond reed ik mijn eerste rondje van 14 km. Ik had toen zo een 84 km geroetst vanaf 8 maart tot en met 21 mei. We zijn een jaar verder, AA Gent wordt dit jaar geen kampioen, maar ik roetste wel als een kampioen (ahumm).
De roets is 2 keer op stage geweest in de herstelplaats en ik heb er ei zo na een doodsmak mee gemaakt. Door dit laatste is mijn lichaam nog steeds zeer op zijn hoede speurend naar onregelmatigheden in het rijgedrag en dit niet alleen bij de roets maar ook bij de Grasshopper en Flite. Maar dat heeft het plezier in de roetsen niet aangetast.
Dit jaar heb ik reeds 1000 km geroetst, en in totaal heb ik nog net geen 2000 km aan de touwen liggen sleuren. Het is maar een kwestie van tijd voor de 3000 en 4000 km in de touwen hangen.
Net zoals de trike me leerde beter met de Grasshopper rijden, leert de Thys me behendiger met de Grasshopper en de Flite worden.


Verrassend genoeg staat de roets in de hoogste regionen in de kilometers/fiets lijst voor 2016. Even voerde de roets zelfs het peloton aan. Het is maar dat de Orca de winterse ritten, de vakanties (zoals het treffen) en de langere/snellere toertochten voor zich neemt of de roets stond eenzaam aan de top. Maar tegenover de lange Orcaanse tochten, zoals de kanalentocht in Antwerpen, en weekends (het treffen bvb dat een 4-daagse was met 100 km/dag) staat een heel regelmatig gebruik van de Thys wat soms verrassend veel kilometers aantikt.
Stond een jaar geleden het dagrecord op (ocharme) 14 km, staat het nu op 86 km. En volgende maand doe ik een gooi naar een dagtocht van boven de 100 km. Het is ook de bedoeling om het roeifietsfeest mee te maken, heen en terug roetsen en de korte tocht.
Op het eind van het jaar zal het duidelijker zijn, maar ik heb zo het gevoel dat met de komst van de roets, zeker nu deze op punt staat, alles op zijn plaats lijkt te vallen. De Flite, oorspronkelijk gekocht om kortere tochten rustig te cruisen langs rivieren en kanalen, werd tot vorig jaar verkeerdelijk gebruikt om mee op vakantie te gaan. Dat laatste neemt nu de Orca voor zijn rekening, maar ook de Thys zorgt ervoor dat de Flite nu gebruikt wordt om rustig mee te rijden, lees maar: relaxen langs het water. Dit in afwisseling met de roets, waarmee het veel meer werken is (met het hele lichaam) en het ook wel eens wat sneller aantoe gaat. Na een dagje op de roets voelt een tocht op de Flite aan als een rustdag.
De grootste dupe is dus niet, zoals ik eerst dacht, de Flite, maar de Grasshopper. De Grasshopper wordt gebruikt om bij mooi weer mee te gaan werken. Maar dat moet deze nu wel delen met de roets.  Door de roets ook in te zetten in het woon-werk verkeer zorg ik ervoor dat (vooral) de buikspieren met regelmaat aangesproken worden en ik dus nooit een te lange periode niet roets, waardoor de buikspieren actief blijven.

Degene die de eerste berichten over de roets gelezen hebben, hebben nu ook wel door dat ik het vooropgestelde doel "een paar keer per week een rondje langs het water" helemaal voorbij ben geschoten. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de tochten alsmaar langer moeten worden. Zo een paar keer per jaar een tocht van +100 km is wel leuk, maar niet de hoofdzaak. Anders wordt het een sleur aan de touwen en het moet leuk blijven. Daardoor denk ik ook dat de roetstochten zich vooral zullen blijven afspelen tussen de 20 en 80 km.

6 opmerkingen:

  1. Mooi dat het roeifietsen zo goed bevalt! Ik heb mij er altijd over verbaasd dat de roeifiets niet veel populairder is geworden. Wel is een tweedehands roeifiets, en zeker de 209, een van de snelst verkopende tweedehands ligfietsen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik doe wel mijn uiterste best om het roeifietsen een beetje bekend te maken onder het niet-roeiende publiek.

      Bij ons clubje LOL heeft Nico nu ook een 209.
      Marc heeft net een nieuwe DF, maar anders was die misschien ook wel overstag gegaan. Kan natuurlijk nog steeds.
      Arjen heeft ook wel interesse, maar vindt ze nog te duur.

      Onze Zuiderburen doen het wat dat betreft niet slecht. Ik 'ken' ondertussen bijna meer Vlamingen die roeien dan Nederlanders.

      Verwijderen
  2. Zo een paar keer per jaar een tocht van +100 km is wel leuk, maar niet de hoofdzaak. Anders wordt het een sleur aan de touwen en het moet leuk blijven. Daardoor denk ik ook dat de roetstochten zich vooral zullen blijven afspelen tussen de 20 en 80 km.

    Idem voor mij.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dag Ronny,
    Ik ben verscheidene keren gevallen met de roets en heb daar zelfs een keer mijn heup bij gebroken. Moet je niet bagatelliseren dus.
    Tenzij over ijs misschien dan nog gebeurt het me nu niet meer. Ik heb het stuurrubber verwijderd en gebruik een heel smalle 451 band op hoge druk. De IRC http://www.ligfiets.net/product/accessory/151/451-28-20-28-roadlite.html
    Mvg Mick

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mick, je bent echt de enige roeifietser die ik ken die zonder stuurrubber rijdt.

      Verwijderen
    2. Met de prothese kan ik me dan ook geen risico's meer veroorloven Wim.

      Verwijderen