maandag 25 april 2016

Verrassend.

Het verbaast me dat in de tweede helft van april van 2016 de roets de fiets is waarmee ik dit jaar al het meest gereden heb.

kilometerstand januari - tweede helft van april 2016

Na een aarzelige start met amper 1 rit van 18 km in januari is in februari (na het onderhoud) een reuze stap gezet. Het fietste een stuk beter (kan ook niet anders) en met begin maart ook nog eens dynamo verlichting gemonteerd te hebben kon ik helemaal los gaan. Het korte oponthoud in de tweede helft van maart laat zich in het aantal kilometers nauwelijks voelen. Meer zelfs, het heeft het roetsen misschien wel een boost gegeven. De verplichte rust van ruim 2 weken heeft mijn (vooral buik) spieren misschien goed gedaan. En daarna de "verplichte" lange rit van Middelburg naar Gent (68 km) waarbij ik ook veel meer tussen het verkeer moest fietsen, daarvoor reed ik voornamelijk op het jaagpad, was ook een keerpunt, ik wist meteen dat ik ook langere afstanden aankon. In april heb ik nog eens een rit gemaakt van 62 km en 1 gemaakt van 48 km. Daardoor tikken het aantal kilometers snel aan.

Bij de laatste lange rit raakte ik bij een wegomlegging (ook al had ik de gps bij) een tijdje het "noorden" kwijt en was ik even op de dool van dorp naar dorp, langs drukke gewestwegen, bochtige smalle landbouwwegen en het viel me op hoe behendig ik door de bochten ging, kruispunten nam en me op de smalle wegen langs bestelwagens en landbouwvoertuigen bewoog.

Maar er is meer. Deze maand is ook de Toxy Flite in beweging gekomen. En vanaf de eerste rit voelde deze fiets veel beter aan dan tot vorig jaar. Ik heb het al eens geschreven, maar bij de Grasshopper en de Flite had ik de neiging me vast te klampen aan de linkerpedaal en moest ik in het zitje blijven liggen of ik had het gevoel mijn evenwicht te verliezen. Bij het stoppen kon ik enkel en alleen de rechtervoet uit de pedaal klikken om steun op de grond te vinden bij een stop. Met de roets stopte ik in eerste instantie ook zo, maar dikwijls had ik het gevoel dat het wel eens zwaar fout ging lopen, dit omdat ik te horizontaal lag. Op die manier had ik het gevoel de controle helemaal te verliezen. Het moest dus anders, of ik nu wou of niet.

Al rijdend beide voeten terug vastklikken.

Met de roets kan ik nu gemakkelijk een eind rijden op 1 pedaal met de rug uit de zitting. Ik kan zelfs gemakkelijk een eind verder met beide voeten uit de pedalen en al rijdend (als er genoeg snelheid is, maar dat is relatief) beide voeten terug inklikken.
Door met de roets te rijden heb ik dus ook geleerd losser in de andere 2-wielers te liggen. Als ik moet stoppen klik ik veelal daar ook met beide voeten uit en laat ze boven de grond zweven en kom ik ook gelijktijdig met de rug uit het zitje. Zo wordt het fietsen met de Grasshopper en Flite nog meer relaxed met meer controle over de fiets.
Daardoor is de keuze om toch een roets te kopen een heel goede zet geweest en zijn de gebeurtenissen van een maand geleden snel vergeten. Naast een lichaam met betere algemene (spier) conditie leerde ik meteen ook beter met de andere 2-wielers rijden. Met de Grasshopper voelde dat niet zo heel verrassend aan, omdat deze fiets het hele jaar door gebruikt wordt en ik met deze zo rustig mee evolueerde. Maar bij de Flite die nu 6 maand heeft stilgestaan voel ik de verandering veel meer en is het een hele verademing duidelijk meer op mijn gemak op deze fiets te liggen.

Heel lang gaat de Thys de koppositie niet kunnen houden. Het weekend van 1 mei is het (jawel, alweer) ligfietstreffen en de Orca gaat de kilometers voor zijn rekening nemen. Met een totale afstand van vermoedelijk een 350 km over 4 dagen gaat deze de leiding stevig overnemen.

2 opmerkingen:

  1. Het fijne van de roeifiets is dat je met je hele lichaam bezig bent. Vorig jaar had ik kortstondig een gevoelige knie, maar op de roets had ik daar geen last van.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Daar ben ik nou ook zo verbaasd over. Met een ligfiets moet de trapafstand precies goed zijn en overstrekken van het been is niet verstandig. Met de Roeifiets kun je gewoon extreem strekken zonder last te krijgen. Rug- en knieproblemen idem, geen last op de Roeifiets.

    Wat is het toch een geweldig apparaat.

    "Waarom rijden er dan maar zo weinig mensen op?", denk ik dan ook heel vaak.

    BeantwoordenVerwijderen