donderdag 3 december 2015

Terug thuis...

... eigenlijk bedoel ik de wereld rond.
Met de eigen ligfietsen ik ben (eindelijk) de wereld rondgelegen, virtueel dan, veel verder dan een paar keer eventjes de grens met Nederland over ben ik niet geweest. Meer behoefte heb ik ook niet.
Uiteindelijk is dit veel meer dan ooit gedacht. Wat eind 2010 begon met een Brompton om een beetje conditie op te doen en de korte afstanden zoals woon-werk eens per fiets te kunnen doen is uitgegroeid tot een fietsverslaving met 7 fietsen (6 ligfietsen) en een jaargemiddelde van om en bij de 10 000 km.



De afstanden:
De Grasshopper: 16547
De Sprint 26:      15986
De Flite:               4646
De Orca:               2214
De Thys 222:          697

Wat neer komt op 40 090 km.

De Grasshopper is de eerst aangekochte ligfiets, heeft nog steeds de meeste kilometers en wordt, zei het voor de eerder kortere afstanden, zeer frequent gebruikt. De Sprint 26 die enkele maanden later is gekocht blijft hem wel op de hielen zitten. Beide worden vooral gebruikt voor woon-werk verkeer.

Wat de Orca gaat doen moeten we nog afwachten, maar het ziet er naar uit dat deze wel een inhaalbeweging gaat maken. Niet zozeer dat deze kilometers zal afsnoepen, maar veeleer kilometers gaat bijmaken.

1 opmerking:

  1. Dat is ook een beetje het absurde van mijn (e)bakfiets. Ik rijdt daar juist de heel korte ritjes mee ( < 3 km per rit ) om geen auto te moeten starten voor boodschappen doen of kinderen wegbrengen of halen van school en omdat dat een hoge frequentie van gebruik met zich meebrengt draait ie veel meer kilometers dan mijn Quest die 11 km per rit aflegt maar een stuk minder vaak rijdt.

    Dat ik zo vaak de bakfiets rijd is meer ingegeven door nodeloze dure uitgaven aan uitlaten die onder de auto vandaan vallen indien ze nooit heet worden ( te korte ritjes ) dan iets anders. Maar het effect is hetzelfde :-))

    Ik sta zeer kritisch tegenover de "opwarming van de aarde" omdat de aarde altijd is opgewarmd en afgekoeld gedurende haar hele geschiedenis. Ook als we niets uitstoten zal dat blijven gebeuren.

    Waar ik natuurlijk wel achter sta is het tegengaan van voor levende wezens uitstoten van schadelijke stoffen zoals kwik, lood en andere carcinogenen. Ik sta dus wel achter het verdwijnen van kolencentrales en vervuilende fossiele barandstoffen voor alle voertuigen waarbij dat mogelijk is. Maar ook dat is een kostenplaatje, ik kan niet eens een electrische/waterstof auto betalen.

    Ik heb het idee dat geindustialiseerde landen vooral dat klimaat zo belangrijk zijn gaan vinden om opkomende landen te belemmeren hen voorbij te streven. Immers als je fors moet betalen voor co2 uitstoot kun je nooit fors groeien als je niet zo'n rijk land bent. En je moet nog kritischer zijn als ze andere landen belemmeren, maar zelf eigenlijk weinig tot niets ( effectief ) doen.

    BeantwoordenVerwijderen