zondag 1 juli 2012

Omgekeerde wereld.

Stel...
Stel dat je met een auto op een hoofdweg rijdt.
Dat kan een provinciebaan zijn, maar ook een autosnelweg.
En bij elke zijweg of oprit ga je vertragen om te kijken of er een auto aankomt en of die auto die de weg op wil, of wil oversteken je wel gezien heeft en je niet overhoop gaat rijden ipv voorrang te verlenen (het is wel duidelijk, je rijdt op een duidelijk aangegeven voorrangsweg).
Wat zou je daarvan denken? Waanzin, onnozele gedachte, idioot idee of gewoon stompzinnig en krankzinnig.
JUIST, ja natuurlijk, wie zou zoiets met een auto doen...
Hoewel... zo raar is het idee nog niet. Want moest een fietser op zijn fietspad (met duidelijk aangegeven voorrang voor de fietser) dit niet doen, dan kan je met 100% garantie garanderen dat die binnen de paar maand (en met wat "geluk" enkele weken of eerder) in de put of de pot ligt.

Gisteren rij ik nog maar eens langs de ringweg R4 (buitenring Gent) van Merelbeke naar Mariakerke. Ik rij daar steevast tegen de rijrichting in van de auto's op de ring. Zo heb ik toch steeds zicht op 1 kant van de auto's en met wat geluk zowel zicht op deze die op de ring rijden als deze die erop willen. (Aan beide zijden van de ring ligt een 2 richtingsfietspad)
Nu 2 maal aan een oprit auto's die enkel naar de auto's kijken en totaal geen rekening houden met de eventuele fietsers. De eerste keer ziet de monovolume wagen met aanhanger me als hij het fietspad voorbij is en geef ik nog een teken mee dat hij moet uitkijken. De tweede auto stopte wel om me door te laten. Maar de tweede keer een eind verder kan de eerste auto nog net voor mij langs (ook al omdat ik aan het vertragen was) zonder ook maar acht te nemen van het fietspad en de eventuele fietsers. Maar daarachter komt een bestelwagen en die kijkt ook helemaal niet naar het fietspad, enkel naar de auto's op de ringweg en rijdt zo zonder kijken het fietspad over, de duidelijk aangegeven voorrang voor fietsers negerend.
Uit ervaring weet ik dat je op die ringweg moet opletten, dus ik passeer steeds de opritten in kleine versnelling en 1 voet uitgeklikt zodat ik altijd kan stoppen. En die tweede keer was het maar best ook, want ik heb voor de bestelwagen moeten stoppen of ik zat eronder. Die heeft me uiteindelijk wel gezien. Maar toen was hij al het fietspad voorbij, stond ik stil en was mijn keel wijdopen, want ik heb zodanig geschreeuwd dat ie het niet kon negeren (en naar mij keek).
Hopelijk weet die nu dat het fietspad wel degelijk gebruikt wordt, en dat hij de volgende keer er maar beter rekening mee houdt.

1 opmerking:

  1. Herkenbaar. Automobilisten die het fietspad afspeuren zijn eerder uitzondering dan regel. Defensief rijden blijft de enige optie aangezien je als fietser gewoon de zwakkere verkeersdeelnemer bent.
    De enige oplossing? Auto's verbieden ;)

    BeantwoordenVerwijderen