dinsdag 10 juli 2012

kwakkelweer, t'is zo slecht nog niet.

Ik volg al bijna een jaar Ircel - Celine. De website waar je de lucht kwaliteit van België dagelijks kan volgen. En het voordeel van dit kwakkelweer is dat niemand klaagt over slechte luchtkwaliteit.

De evolutie die ik zag was dat telkens het weer mooier tot zeer mooi werd, de luchtkwaliteit de andere richting uitging. Dat is ook iets wat Frank in zijn weerpraatje snel vermeld als het een tijdje mooi weer is, dat de lucht die we inademen niet zo fris (lees: VUIL) meer is. Maar de evolutie gaat zeer snel, want de lucht wordt zeer snel minder tot slecht en in de media wordt pas laat melding gemaakt. Met snel veranderen naar slechte kwaliteit dan heb ik het over hooguit een paar dagen. En fietsers, samen met andere intensieve duursporters, zijn grootverbruikers wat zuurstof betreft en hebben veel lucht in te ademen. 
En toch, de meeste mensen komen pas buiten om te wandelen/fietsen als het mooi en warm is, en meestal dan is het niet zo gezond want de in te ademen lucht is soms abominabel.

Maar met dit weer kunnen we zonder problemen buiten gaan liggen.
Er is zelfs meer, er is veel plaats op de fiets-jaagpaden (zondagnamiddag bijzonder weinig mensen op het jaagpad langs de Schelde tussen Gent en Oudenaarde gezien), nauwelijks kans op verbranding, je kan vrijelijk ademen, kortom geen reden tot klagen. 
De kans op een nat pak moet je er voor over hebben.
Het enige dat ik nog zou wensen is dat het een paar graden warmer is, want vandaag voelt het in een mouwloos shirt soms echt wel koud aan.

3 opmerkingen:

 1. Als je zou wonen waar ik woon is vrijelijk ademen nooit een probleem. Een keer lekker rijden zonder straffe wind wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ter info
  Ircel haalt z'n gegevens voor Vlaanderen bij de VMM.
  Je kan voor Vlaanderen ook rechtstreeks bij de VMM terecht voor de luchtkwaliteit:
  http://luchtkwaliteit.vmm.be

  BeantwoordenVerwijderen