maandag 9 september 2013

E-cars gaan geen succes worden wegens...

Er zitten 3 personen bij elkaar.

Zegt 1: Elektrische auto's gaan nooit een succes worden, wegens te duur.
Zegt 2: Elektrische auto's gaan nooit een succes worden, wegens te kleine actieradius.
Zeg ik: Elektrische auto's zijn geen oplossing, want je blijft met de file- en parkeerproblemen zitten.

1 en 2 kijken me daarna aan alsof ik een complete idioot ben.
Was mijn bijdrage dan zo ver gezocht?

5 opmerkingen:

 1. Een e-car verschilt maar op één punt van andere auto's: er zit geen verbrandingsmotor in. Naast het file- en parkeerprobleem, blijf je met dezelfde (on-)veiligheid, eenzelfde aantal verkeersslachtoffers, evenveel wegen, ... Zelfs het milieuvoordeel is twijfelachtig: batterijen, elektriciteitsproductie, ...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ga in een elektrische Tesla Model S rijden. Alle bezwaren van auto's gaan op behalve de milieuproblemen. Ik ga rijden op elektriciteit uit een - gedeelde - windmolen die ver van de bewoonde wereld staat. De Tesla accu's hebben een verval van 2% per jaar. Na 10 jaar en 20% minder bereik is de belangrijkste component lithium voor iets meer dan 96% te recyclen. Het contrast tot de duizenden liters fossiele brandstof die ik anders zou verstoken is heel groot.
  Zelfs al zou ik op elektriciteit rijden uit een centrale, is het milieuvoordeel nog steeds aansprekend. Het rendement van centrales, inclusief transport, is flink hoger dan van verbrandingsmotoren. Daarnaast is het verbranden van fossiele brandstoffen in dorpen, steden en langs fietspaden ook niet zo fijn.
  Blijft overigens dat ik tweemaal meer kilometers maak met de fiets dan met de auto.
  Groeten,
  Wim

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als e-auto's dezelfde betrouwbaarheid en actieradius kunnen krijgen als fossiele brandstof auto's kunnen ze zeker een succes worden, waarschijnlijk is het zelfs de toekomst. De prijs zal vanzelf dalen als er meer aanbod komt en de mensen ze gaan afnemen.
  De electrische auto zit in Noorwegen het meest van allen in de lift qua verkoopcijfers, vooral in stedelijk gebied zie je er steeds meer rijden. Gemakkelijk herkenbaar hier: alle kentekens beginnend met EL zijn e-cars.

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je hoeft mij de voordelen van een e-car niet uitleggen en ik heb ook geen problemen met een e-car. De (al dan niet elektrische) auto heeft sowieso een plaats in de vervoersmodi. Maar het verbaasde me zo sterk dat het leek alsof die 2 mannen nog nooit van files en parkeerproblemen gehoord hadden, alsof dat helemaal niet bestond in hun/de wereld. Dat terwijl ik hen daar al over had horen klagen. Maar het leek plots niet meer aan de orde.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Los daarvan kun je je nog afvragen wat het nut is van individueel autobezit. Voor veel mensen zou autodelen een veel logischer en ecologischer alternatief kunnen zijn. Liefst dan nog met e-wagens.

  BeantwoordenVerwijderen