maandag 22 september 2014

Enkel voor een auto wacht ik, voor een fietser niet!

Eerst ging ik de beelden zo laten. Maar met het bericht van BIVV in gedachte, waarbij ik, en ik niet alleen, het gevoel krijg dat de fietser niet het slachtoffer maar de dader is kan ik het ff niet laten.
De foto's zijn gisteravond genomen in de Jozef Plateaustraat in Gent. Een vrouwelijke autobestuurder staat de wachten om zich te draaien. Voor een aankomende auto wil ze nog wel wachten, maar de fietser die erna komt... nee hoor. En zeg niet dat ze me niet gezien had, want ze keek me recht in de ogen voor ze het maneuver uitvoerde en ook op het moment dat ik stopte keek ze me aan. Wetende dat de straat achter mij helemaal vrij was is het helemaal onbegrijpelijk dat ze niet kan wachten. Het zijn 13 foto's, in een tijdsperiode van 13 seconden. Meer woorden ga ik niet gebruiken, de beelden spreken voor zich.
Ik kwam notabene van de autovrije dag in Deinze, waar enkele ligfietsers hun ligfietsen tentoonstelden.

10 opmerkingen:

 1. Hoef je ook niet meer woorden aan te besteden, het is een duidelijk en zeer herkenbaar verhaal, te triest voor woorden........
  Helaas maar al te vaak de dagelijkse praktijk, automobilisten beschouwen enkel andere automobilisten als "serieuze" verkeersdeelnemers, de rest zijn sukkels die onrechtmatig hun "lebensraum" misbruiken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vermoed dat de reden hiervoor de volgende is: een andere auto kan een gevaar zijn bij zo'n maneuver, een fietser niet.

   Verwijderen
  2. Laat de politie op een fiets rijden, kijken of ze het dan nog doet

   Verwijderen
 2. Ik denk dat ze - hoe belachelijk ook - het schadepotentieel en risico dat het echt tot een aanrijding komt overwegen van hetgeen dat op ze afkomt als ze voorrang zouden moeten verlenen.

  Een gewone (lig)fietser is met 15 km/u niet echt indrukwekkend. Lelijke deuken en krassen als een aanrijding wel plaatsvind maar die fietser met lage snelheid stopt echt zelf wel op tijd.

  Een laag scherende velomobiel is al andere koek. Mensen vinden die overwegend levensgevaarlijk omdat ze vaak veel sneller rijden dan een fiets dus ook niet zo makkelijk kunnen ( en willen ) stoppen.

  En dan heb je nog de bakfiets, verfoeide dingen......er zitten vaak kinderen in en als je die in gevaar brengt ben je voor iedereen een heuse misdadiger. Die moet je dus wel voorrang geven. Bovendien heb die zichtbaar zware dingen veel massa en zullen dus wel slecht remmen.....en als ze tegen iets aanrijden is het zo geliefde koekblik flink beschadigd ! Ruim baan, hehe

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit kan alleen in Gent gebeuren...... Maar niet heus, zooooooohhh irritant. Genuanceerd, soms is het lastig voor een auto om te draaien en hij kan dus overlast voor fietsers geven. En dat is niet erg, ik ben soms ook een vervelend vehikel op de weg voor auto's ook al mag ik daar zijn (al weet men dat niet). Auto's zijn over het algemeen vriendelijk, maar soms heb er zo eentje tussenin zitten, zoooooohhhh irritant.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. "Soms is het lastig om een auto te draaien", dat weet ik ook.
   Maar als de straat na de fietser helemaal vrij is en dan bedoel ik tot het eind van de straat HELEMAAL VRIJ... Het is alsof ze voor de kick een beetje risico inbouwen in hun rijgedrag, om toch een beetje te "genieten" van het autoritje.
   Dat zie ik ook veel bij het inhalen, ze kunnen niet wachten tot de laatste auto of fietser is gepasseerd. Nee net daarvoor moet het gebeuren, alsof ze een beetje risico willen, een beetje "kick" in het verkeer.

   Verwijderen
  2. Volgens mij is het vooral een kwestie van niet nadenken. Niks met kick te maken. Het feit dat je zelf zegt dat er na jou niets aankwam, maar dat de autobestuurder toch voor jou het maneuver uitvoerde, toont toch aan dat daar absoluut geen redenering achter zit? Die maakt het zichzelf moeilijk. Net hetzelfde als inhalen en dan in de remmen moeten gaan om te parkeren, af te slaan, ... Gewoonweg niet nadenken.

   Verwijderen
  3. Jan, ik volg je wel in redenering, ook lees ik de laatste maanden wel eens berichten van autogebruikers die vinden dat heel wat automobilisten hun rijbewijs zou moeten afgenomen worden, wegens het niet kunnen rijden. Iedereen mag rijden, ook de amateurs, terwijl het rijden een professionele "bezigheid" is geworden.

   Verwijderen