zondag 6 april 2014

Lost on the highway!

Zondagmiddag heb ik de fiets-snelweg Gent-Drongen uitgetest. Het is een snelle-weg van 2,5 km. De test is zo een beetje uitgedraaid op een kleine ramp. Ik ben vertrokken zonder gps, wat normaal geen probleem mag zijn gezien het dichtbij aspect van het gegeven. Maar ergens had ik halverwege wel al spijt. Je kan verder lezen waarom.
Het is aangekondigd als een snelle fiets verbinding langs de spoorweg tussen Gent en Drongen. Dus was mijn idee, ik rij naar station Gent Sint-Pieters en neem daar de snelweg en "knal" gewoon naar Drongen. Dat leek me niet echt een dwaas idee, maar het was het wel. Want waar begint nu die snelle verbinding? Ja hoor, het is echt een vraag, want ik weet het niet, nog steeds niet. Uit pure noodzaak ben ik naar Drongen gereden via de "normale" weg, dat wil zeggen, via de ringweg R4 en daarna de Drongensesteenweg, zo het dorp in en dan het station zoeken. Aan het station heb ik zowat alle fietspaden en spoorrichtingen geprobeerd om het uiteindelijk aan een wandelaar te vragen waar die fiets-snelweg nu is. Bleek ik net de goede richting uit te gaan. Daarna kon het knallen beginnen. Nouja knallen, het is helemaal geen autosnelweg. Op een autosnelweg kom je geen fietsers tegen, op de fiets-snelweg ben ik wel auto's tegen gekomen, en onnoemlijk veel paaltjes en enkele toch wel korte bochten. Deze laatste 2 zie je ook niet op een autosnelweg. Maar dan komt het... ik was plots de weg kwijt, althans zo denk ik erover, want de weg eindigde aan een muur met een niet te nemen bocht van 180 graden en toen wist ik helemaal niet meer waar naartoe. Achteraf gezien bleek ik wel bijna in Gent te zijn, zelfs dichtbij het station. Maar met mijn bar slecht oriëntatievermogen wist ik dat niet. Daarna maar in het wilde weg gaan fietsen in de hoop dat ik de goede kant uitging. Ik ben wel aan het Sint-Pieters station aangekomen, maar niet op de manier dat ik dacht daar aan te komen, "via een grote fietspoort". Nu weet ik nog steeds niet waar de fiets-snelweg in Gent start/eindigt. KAN IEMAND ME DE WEG WIJZEN.

Ook de sportcamera was mee en het hele eind, van de inloop naar de "snelweg" tot aan de "muur" is gefilmd. Vanuit Drongen richting Gent.Het begint wel lekker.

Dit gaat net goed met de trike.

Geparkeerde auto's op een fiets-snelweg?

beetje smal voor 2 richtingen?

Wat krijgen we nu?

4 opmerkingen:

 1. Ze zijn vergeten het bord 'einde fietssnelweg' te plaatsen........

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat heet dan "devaluatie van terminologie". Als dit al een fietssnelweg is, dan weet ik er veel liggen!
  Fietsroute is een passender term.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zouden de beleidsmensen de moed hebben om HUN fiets-snelweg officieel in te rijden? Zoja, dan zouden we massaal met bakfietsen, kinderkarren, ligfietsen, velomobielen, tandems ... moeten komen opdagen en bvb op de brug ook nog eens zorgen voor een tegenstroom om zo ook hun de 2-richtingsdoorstroming te laten aanvoelen.

   Verwijderen
 3. Dag,

  ik rij deze route al enkele jaren regelmatig, met een stadsfiets, en ik heb nog nooit problemen ondervonden. Ik geef toe dat de paaltjes en korte bochten een probleem zijn voor ligfietsen. De route is in se niet veel veranderd t.o.v. vroeger, enkel het stuk aan 'Assels', dit is de Ponstraat in Drongen is beter uitgewerkt.
  Ik beschrijf hier de achtereenvolgende straten te volgen vanaf Gent: Koninging Fabiolalaan uitrijden tot aan de Gordunakaai; daar neemt u links en rijdt onder de brug door, dan onmiddellijk rechts (waar u dus met de 'muur' en de bocht van 180° geconfronteerd werd). Als u dat obstakel overwonnen heeft, gewoon de weg verder volgen, langs de spoorweg blijven en u komt aan de brug over de R4, die u over rijdt. Hiervoor neemt u in de bocht (net voorbij een overjaars woonwagenpark) rechtsaf, uiteraard alweer tussen paaltjes... Dan komt u op de Ponstraat, daar rijdt u gewoon rechtdoor, zo dicht mogelijk bij de spoorweg blijven, d.w.z. dat u in de bocht waar de Ponstraat overgaat in de Ganzerikstraat rechts neemt (mogelijk staan daar ook paaltjes). Op dat moment bent u al in Drongen. U komt aan op de Asselstraat, waar u rechts neemt onder de vernieuwde brug. Als u daar rechtdoor rijdt komt u, via nog een brug over de Leie, aan in het centrum van Drongen. Als u daarentegen net voorbij de brug (aan Assels dus) onmiddellijk links neemt, kunt u de spoorweg verder volgen en komt u aan bij het station van Drongen. T.t.z., op de autoparking van dat station. Misschien ook niet ideaal...
  Ik postte op FB een foto en de track van mijn route, hier de link naar dat bericht: https://www.facebook.com/Fietsbult/posts/263224763849379. Contacteer mij gerust als u de route eens wil overdoen, ik wijs u graag de weg.
  estherjouquet@hotmail.com

  BeantwoordenVerwijderen