woensdag 27 juli 2016

Dwars door Vlaanderen.

Het wordt stilaan een traditie. De bbq-tocht van de Limburgse Liggers doe ik voor de derde keer aan en de "Drashnational" tocht van de Ligfietsers Antwerpen had voor de tweede keer plaats en ik was er voor de tweede keer ook bij.
De twee tochten volgden elkaar direct op. De eerste was de bbq-tocht in Maasmechelen op 16 juli en de tweede de "Drashnational" tocht op 21 juli. 21 juli is de nationale feestdag en Frank (Deboosere, weerman op de VRT) heeft het wel eens over de Drashnational, omdat het dan graag regent.

Deze beide aan elkaar koppelen leverde een 9 daagse op, een beetje in vergelijking met de 8 daagse tijdens de zomer van 2012, met het verschil dat de afstanden nu iets minder zijn. Deze keer hoefde het niet elke dag minstens 100 km te zijn. 

De dagen waren:
- donderdag: Gent -> Antwerpen: 60 tal km.
- vrijdag: Antwerpen -> Maasmechelen: 130 km.
- zaterdag: bbq-tocht 70 tal km.
- zondag: Maasmechelen -> Overpelt: 65 tal km.
- maandag: Overpelt -> Antwerpen: 75 tal km.
- dinsdag: Antwerpen -> Gent: 60 tal km.
- woensdag: Gent -> Essen: 85 km.
- donderdag: grote plassentocht: 164 km.
- vrijdag: Essen -> Gent: 85 km.

de groepstochten staan hier niet in.

In totaal kwam ik uit op 806 km in 9 dagen. Dat is op zich niet zoveel, in 2012 deed ik 1034 km in 8 dagen. Maar records moeten niet altijd gebroken worden. Anderzijds was het wel leuker dan in 2012. Op een keer een paar druppels na was het de hele tijd droog. In 2012 was enkel droog de dag dat ik terug naar huis reed.

De tochten met de ligfietsers zijn ook gefilmd en daar komt later een gemonteerde impressie van.

Hieronder laat ik enkele foto's voor zich spreken over de ritten van en naar de groepstochten.

Een favoriete stop net voorbij Sint-Niklaas.

De lift van de Sint-Annatunnel "tijdelijk" gesloten.

Het Albertkanaal.

Langs het circuit van Zolder.

Rond Genk ging het helemaal fout.

Kanaal Dessel-Lommel?

Bij een tussentijdse thuiskomst in Destelbergen een file gespot.

Als de lift defect is... De Orca op de roltrap valt wel goed mee.

Wat me wel opviel is het respect dat wielertoeristen hebben voor ligfietsers en velomobielen. Ik hoor wel eens dat het ooit anders is geweest en ik hoor nog steeds dat ze zich (in het algemeen) niet steeds zo heel netjes gedragen. Maar daar heb ik bijzonder weinig van gemerkt, ik heb meer last van gewone fietsers die vinden dat het jaagpad persoonlijk eigendom is. Ik heb meerdere keren samen met een of meerdere wielertoeristen tempo gereden en dat viel op een keer na telkens zeer goed mee. En die ene die moeilijk deed heeft zal het zich wel beklaagd hebben nadat ik er voor zorgde dat hij niet kon aansluiten in treintje door het tempo zo op te voeren dat enkel degene met wie ik al een treintje vormde nog kon volgen.

1 opmerking:

  1. Ha, leuk berichtje. Wij hebben er ook van genoten. Trouwens de Drash National tocht: in 2015 3 deelnemers, in 2016 9 deelnemers. Dus 3 keer zoveel als het jaar ervoor. Benieuwd naar aantal deelnemers in 2017.....

    BeantwoordenVerwijderen