dinsdag 31 maart 2015

Pech onderweg.

Gistermiddag bij het naar huis komen had ik ff pech. Plots wou mijn ketting niet zomaar meer terug naar achter keren, in plaats daarvan kwam de kettingspanner naar voor. Tijdens het checken, wat enkele minuten duurde eer ik doorhad wat er scheelde, vond ik het raar dat niets echt haperde. Het versnellingsapparaat werkte naar behoren, de bijhorende kettingspanner ook en zelfs het kettingwiel onder de fiets werd gecontroleerd. De ketting was gespannen en terug trappen was geen probleem, ook met de hand kon ik de ketting laten lopen. Maar als ik begon te fietsen hing de ketting slap onder de trappers. Als het de eerste keer is dat je zoiets meemaakt kan je wel een bult zoeken en toch niets vinden.
Uiteindelijk na enkele minuten vond ik het probleem. De kettingbuis van het terugkerende ketting was vooraan ingesleten, wel op die manier dat er een lipje ontstaan was en dat lipje was mee naar binnen getrokken en zorgde voor teveel spanning welke de veer van de kettingspanner niet aankon.
Ik was zo een 2 km van huis en begon aan de tocht verder te voet. Maar met een trike is dat niet zo heel handig. Als ik na hooguit 100 meter stappen een vrouw uit een auto zie stappen spreek ik die aan. Niet om vervoer naar huis, maar of ze daar in de straat woonde of iemand kende. Daar keek ze raar van op tot ze hoorde dat ik een breekmes of een ander scherp mes zocht.Ze snort haar vriend op die gesommeerd wordt een mes mee te brengen. Ondertussen gaat het (hoe raad je het) over het laag zijn en de veiligheid (het ging vooral over automobilisten wel eens vergeten rekening te houden met anderen en over zo een ligfiets heen kunnen kijken. Oef, de ligfiets opzich was niet het gevaar), maar ook over het feit dat je daarmee de uitlaatgassen van de auto's in ademt en of dit gemakkelijk rijdt, ... Een paar minuten later kan ik hen bedanken voor de hulp en kan ik verder: fietsend. De vrouw raadt me nog aan (daar dacht ik ook al aan) om in het vervolg een mes bij te hebben. Nu zit er dus in mijn zak met fietspullen ook een breekmes. Dat ik hopelijk nooit meer nodig heb.

4 opmerkingen:

 1. Van de opening een trechtertje maken helpt dit voorkomen. Je kan dit doen door de ketting open te maken, het uiteinde van de kettingbuis goed warm (zeg maar heet) te maken en er dan een conisch voorwerp in te duwen, een punttang voldoet. Daarna weer in elkaar zetten. Als je aan het uiteinde van de ketting een touwtje vastmaakt, dan kan je de ketting weer gemakkelijk door de buis trekken (een trekveer werkt ook). De technische term schijnt “optrompen” te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Daar ben ik bij de fiets van mijn vrouw (Fuenda) ook eens naar aan het zoeken geweest. Ik had het ook niet meteen gevonden ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb op de fiets (Kobra of Orca) altijd een multitool bij. Daar zit o.a. een mes en een tang in. Altijd handig en al vele malen kunnen gebruiken, soms voor mezelf en soms om anderen te helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik heb die dingen er afhaalt ,levert meer herie op dat wat anders,en ja nood gerief mee doen zou maar nachts midden in bos staan zonder gerief ,

  BeantwoordenVerwijderen