zaterdag 29 maart 2014

Bezemwagen? Nee toch niet, of toch wel?

Sinds ik de Sprint 26 heb, heb ik regelmatig het gevoel dat er een auto achter mij rijdt. Ik zit meer dan eens te zoeken waar de "bezemwagen" zich bevindt, want ik wordt nooit ingehaald en in de spiegels vind ik hem ook nooit terug. Het blijkt een zoemend geluid te zijn dat het achterwiel of band maakt dat me het gevoel geeft dat er iemand achter me aan komt. Het geluid uit zich steker naarmate de snelheid hoger wordt en vooral vanaf 30 km/u wordt het heel sterk merkbaar. Maar vanaf 25 km/u begin ik het soms al te horen.
Heeft het met de marathon plus te maken, of gewoon omdat mijn hoofd zich zeer dicht tegen het achterwiel bevindt en ik daardoor de geluiden van het achterwiel meer opvang?
Zijn er nog mensen met deze ervaring?

4 opmerkingen:

 1. De M+ (47-559) maakt bij mij bij hogere snelheden (30+) een hoog zoemend geluid in de wielkast van de Strada. Maar dat doet me niet denken dat een auto achter mij zit.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb dat ook ooit een keer met een fiets gehad waar ik een Kojak onder had gelegd.

  Nu heb ik een Marathon Racer onder de Roeifiets gelegd en die heeft echt een Racy-geluid. Zie mijn laatste blog-bericht.

  De Primo Comet die eronder lag, gaf juist bij bepaalde snelheden het gevoel (geluid?) dat de fiets niet sneller wilde.

  Dat op de ligfiets je oren vlak bij het achterwiel zitten zal zeker een rol spelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. met mijn bakfiets heb ik dit iedere keer als ik bergaf rijd en hogere snelheid haal. kijk ik ook soms achter me om de auto te zoeken.

  Banden geluid heb ik ook met mijn mango. het verschil tussen sommige banden is daarin enorm. sommige fluisterstil, andere geven een bromtoontje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. "Gewoon" eens een andere band opleggen en vergelijken? Ik wisselde in de Orca net een CX Comp voor een Tryker (andere maat dan op jouw trike) en die rijdt nu ook stiller bij hoge snelheden. De noppen/het profiel op de CX Comp zorgden voor een zoemend geluid als het wat sneller ging. Ook op de bukker merk ik verschil tussen de zomer- en winterbanden.

  BeantwoordenVerwijderen